1088: Ιεραποστολή στην Ινδία

Ομιλία από το 2001 περί της Ελληνικής Ορθόδοξης ιεραποστολής στη Δυτική Βεγγάλη της Ινδίας, με κέντρο την Καλκούτα. (Περίπου 7.000 λέξεις)

Λεπτομέρειες
Τίτλος: 1088 Ιεραποστολή στην Ινδία
Σειρά: Ομιλίες Στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (Λευκωσία)
Ομιλητής: π. Ιγνάτιος
Αρχείο: 1088_IERAPOSTOLH_STHN_INDIA.mp3
Ηχογραφήθηκε: Τρίτη, 9 Ιανουαρίου 2001
Διάρκεια: 63’50”

Επιλογές λήψης
Απευθείας: Αρχείο
Podcast: iTunes Spotify

Κείμενο

00:00:00
[Προσευχή]

00:00:34
[παύση]

00:00:40
[απευθύνεται στο κοινό]

00:00:50
Χρόνια πολλά παιδιά. Καλή χρονιά εύχομαι σε όλους. Ευλογημένος ο νέος χρόνος από τον Θεό.

00:00:59
Απόψε έχομε μια μεγάλη χαρά εδώ στη σύναξή μας αυτή. Έχομε μαζί μας τον πατέρα Ιγνάτιο, που είναι δίπλα μου. Είναι διπλή η χαρά μας πρώτα γιατί ο πατήρ Ιγνάτιος είναι αγαπητός μας αδερφός, Αγιορείτης, ιερομόναχος από τη Μονή Σταυρονικήτα, είμαστε μαζί στο Άγιον Όρος στις ίδιες χρονολογίες, και δεύτερον διότι ο πατήρ Ιγνάτιος έρχεται τώρα κατευθείαν από την Ινδία. Είναι ιεραπόστολος στην Ινδία, και μόλις έφτασε – πριν μια ώρα πάτερ; Ούτε μια ώρα έφτασες. Έχει μισή ώρα που ήρθε με το αεροπλάνο από τη Βομβάη;

[ακροατήριο γελά]

Θα μάθω και ‘γω την Ινδία τώρα. Νέα Δελχί, Καλκούτα ξέρω ‘γω πως τα λένε, Βομβάη, Κύπρος.

[ακροατήριο γελά]

Πόση ώρα κάμετε πτήση;

π. Ιγνάτιος: 10 ώρες.

Μ. Αθανάσιος: Μετά από 10 ώρες πτήση, μόλις έφτασε στο αεροδρόμιο, ήρθε κατευθείαν εδώ για να σας μιλήσει. Οπότε είναι κουρασμένος ο άνθρωπος, να μην τον ταλαιπωρούμε άλλο. Νομίζω είναι πολύ σημαντικό να μας μιλήσει ο πατήρ Ιγνάτιος για το τι γίνεται στην Ινδία, σε αυτή τη μακρινή χώρα, και πώς εργάζεται ο ίδιος εκεί για την Ορθοδοξία, για τους αδελφούς μας που είναι εκεί, τι συμβαίνει σήμερα στην Ινδία με την Ορθόδοξη Εκκλησία, και μετά νομίζω πατέρα Ιγνάτιε μπορείτε και δεχτείτε και ερωτήσεις αν θέλετε από τα παιδιά. Συνήθως οι… οι συνάξεις πάνε μια ώρα αλλά νομίζω θα έχει και περισσότερη… έχει χρόνο και για περισσότερα. Λοιπόν, ο λόγος σε σας για να ακούσομε…

00:02:38
[παύση]

00:02:56
Σεβασμιότατε, σεβαστοί πατέρες, αγαπητοί αδελφοί, βρίσκομαι κοντά σας για να σας μεταφέρω τους αδελφικούς χαιρετισμούς των εν φωτίστων αδελφών Ινδών και να σας ενημερώσω για την πορεία και πρόοδο του ιεραποστολικού και φιλανθρωπικού έργου που με τη βοήθεια του Θεού και τη δική σας συμπαράσταση, ηθική και οικονομική, επιτελούμε στη μακρινή Ινδία.

00:03:29
Ίσως να σας είναι γνωστά ορισμένα στοιχεία. Η Ινδία είναι μία χώρα αχανής 900ον και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων, που στο μεγαλύτερο ποσοστό τους είναι ειδωλολάτρες. Πιστεύουν σε χιλιάδες θεούς, κάθε επαρχία που είναι δεκάδες φορές μεγαλύτερη από την Ελλάδα έχει τη δική της γλώσσα και λατρεύει τους δικούς τους θεούς.

00:04:02
Στη δυτική Βεγγάλη που τη γνωρίζω αρκετά καλά, εορτάζουν… πολύ συχνά εορτάζουν κάποιον θεό η θέα τους, και έχουν αργία. Στις εορτές αυτές οι άνθρωποι φτιάχνουν ομοιώματα των θεών από λάσπη και εν συνεχεία τα χρωματίζουν και τοποθετούν μέσα σε μικρούς ναούς.

00:04:27
Λυπάται κανείς να βλέπει εκατομμύρια ανθρώπους να προσεύχονται και να λατρεύουν τα είδωλα στο κατώφλι της τρίτης χιλιετίας μετά την ανθρώπιση του Χριστού. Δεν μπορώ όμως να κρύψω και τον θαυμασμό μου για τους ανθρώπους αυτούς. Πολύ συχνά βλέπει κανείς ανθρώπους διαφόρου ηλικίας να βγάζουν τα παπούτσια τους και να προσέχονται μπροστά στα προσκυνητάρια που υπάρχουν σε κάθε τετράγωνο αδιαφορώντας για τους περαστικούς.

00:04:59
Η προσευχή, ο σεβασμός, και η λατρεία προς τους θεούς τους είναι αναπόσπαστα στοιχεία από τη ζωή τους. Τα πάντα τα συσχετίζουν με τη θρησκεία τους. Παραδείγματος χάρη, πριν αρχίσουν την εργασία τους θα προσευχηθούν, πριν να ξεκινήσουν από το σπίτι τους θα κάνουν το ίδιο. Οι οδηγοί πάντως τροχοφόρου πριν βάλουν μπροστά το αυτοκίνητό τους ανάβουν θυμίαμα και θυμιάζουν τις εικόνες τις οποίες στολίζουν κάθε μέρα με φρέσκα λουλούδια. Πολλοί από αυτούς καθώς περνούν από την εκκλησία μας μπαίνουν μέσα, ανάβουν κερί, και γονατιστοί μπροστά στο προσκυνητάρι προσεύχονται για τα προβλήματά τους.

00:05:41
Μερικοί από αυτούς ζητούν να εξομολογηθούν και να μου πουν το πρόβλημά τους για να τους κάνω προσευχή. Άλλοι πάλι βάζουν ένα μικρό χαρτί μέσα στο παγκάρι της εκκλησίας γράφοντας το όνομα τους για προσευχή. Πολύ συχνά έρχονται άνθρωποι να δουν την εκκλησία μας και ζητούν να τους μιλήσουμε για τον Χριστό και την Ορθοδοξία.

00:06:04
Πολλά θα μπορούσα να αναφέρω γύρω από την ευλάβεια και το ενδιαφέρον πολλών ανθρώπων για την Εκκλησία μας. Παντού, σε κάθε μέρος και σε κάθε γωνιά όχι μόνο της Ινδίας αλλά όλου του κόσμου, υπάρχουν ψυχές του είναι δεχτικές στο λόγο του Ευαγγελίου και διψούν να ακούσουν για την Ορθοδοξία. Αρκεί να υπάρχουν οι κατάλληλοι εργάτες για το έργο αυτό του Ευαγγελισμού των ψυχών, διότι όπως λέει και ο Απόστολος Παύλος «[14] … πῶς δὲ πιστεύσουσιν οὗ οὐκ ἤκουσαν; πῶς δὲ ἀκούσουσι χωρὶς κηρύσσοντος; [15] πῶς δὲ κηρύξουσιν ἐὰν μὴ ἀποσταλῶσι;»

00:06:46
Η πνευματική χαρά μας δεν είναι άλλη από το να σπέρνουμε το λόγο του Ευαγγελίου και να βλέπουμε νέες ψυχές να ασπάζουν την Ορθοδοξία, να γίνονται παιδιά του Θεού κατά Χάριν και κληρονόμοι της Βασιλείας του Θεού.

00:07:02
Με τη βοήθεια του Θεού η ιεραποστολή μας επεκτείνεται όλο και σε περισσότερα χωριά. Μέχρι σήμερα σε 38 χωριά έχει διαδοθεί ο λόγος του Ευαγγελίου και έχουν δημιουργηθεί εστίες Ορθοδόξων Χριστιανών. Μη φανταστείτε ότι ο αριθμός αυτός είναι σημαντικός. Δεν είναι τίποτα μπροστά στα εκατομμύρια των χωριών και των ανθρώπων που υπάρχουν στην αχανή αυτή χώρα. Αυτό όμως δεν μας απογοητεύει ούτε μας αποθαρρύνει για να παραιτηθούμε από την προσπάθειά μας αυτή. Οι αριθμοί όσο μικροί και αν είναι δεν μας φοβίζουν. Πιστεύουμε στο Ευαγγέλιο που διαβάζουμε, πιστεύουμε στον αρχηγό της ζωής, στον Σωτήρα μας. Ακολουθούμε ταπεινά το παράδειγμά του. Τον έχουμε οδηγό αλλά και πρότυπο στη ζωή μας, στον αγώνα μας, στην προσπάθειά μας, στους πειρασμούς, στις θλίψεις, στις πίκρες, στις δοκιμασίες, και σε όλα τα καλά και τα κακά που συναντούμε.

00:08:09
Ο δρόμος της ιεραποστολής δεν είναι ανθόσπαρτος ούτε καριέρας στη ζωή μας. Είναι ένας Γολγοθάς με ένα πλήθος καθημερινών σταυρών, μικρών και μεγάλων. Οι κλιματολογικές συνθήκες είναι δύσκολες αφού 10 μήνες τον χρόνο η ζέστη είναι ανυπόφορη και η υγρασία φτάνει στα 95%.

00:08:36
Οι εξορμήσεις… οι εξορμήσεις μας στα χωριά είναι ολόκληρη περιπέτεια. Οι δρόμοι είναι σε άθλια κατάσταση με μεγάλες λακκούβες και το αυτοκίνητο πηγαίνει πάνω-κάτω σαν τη βάρκα σε θαλασσοταραχή. Επιπλέον παρεμβάλλονται και πολλά εμπόδια όπως ελεύθερα ζώα, ποδήλατα, κάρα, άνθρωποι, πεζοί μικροί και μεγάλοι, μεταφορείς, μικροπωλητές, που δυσκολεύουν τη σύντομη μετακίνησή μας, με αποτέλεσμα να τρέχουμε με 20 έως 30 χιλιόμετρα την ώρα.

00:09:14
Πολλά από τα χωριά δεν είναι κοντά στο δρόμο και είμαστε αναγκασμένοι να πεζοπορισουμε ως και μισή ώρα. Η διαδρομή γίνεται μέσα από χωριά με στενά μονοπάτια που δεν χωρούν να περάσουν δύο άνθρωποι, με αγελάδες δεμένες δεξιά και αριστερά, με όλη την άσχημη μυρωδιά τους, και δίπλα στις λίμνες με στάσιμο νερό.

00:09:36
Σ’ αυτά τα στάσιμα νερά βλέπει κανείς χωρικούς διαφόρου ηλικίας και φύλου, να πλένονται οι ίδιοι, να πλένουν τις αγελάδες τους, τα οικιακά τους σκεύη, τα ρούχα τους και ό,τι άλλο μπορούν.

00:09:51
Βλέποντας τις εικόνες αυτές στο μυαλό μας τρέχει στα Ευρωπαϊκά δεδομένα και στον πολιτισμό μας. Αν και φαινομενικά έχουμε δίκιο, στην ουσία έχουμε άδικο. Διότι εμείς είμαστε «οι λέγοντες και μη ποιούντες». Φτάνοντας στο χωριό που είναι ο προορισμός μας, σταματούμε μπροστά σε μια λασποκαλύβα, με ένα χαμηλό υπόστεγο, και με αχυρένια σκεπή.

00:10:19
Σαν άλλη φάτνη της Βηθλεέμ εκεί θα γεννηθεί ο Χριστός. Εκεί θα φανεί το άστρο αυτό που θα φωτίσει τις ψυχές και θα τις βγάλει από το σκοτάδι της ειδωλολατρίας. Εκεί θα σπαρθεί ο λόγος του Θεού στις διψασμένες ψυχές που ως επί το πλείστον έρχονται να ακούσουν για τον άγνωστο Θεό και μερικοί από περιέργεια να δουν εμάς τους ξένους, τους Ευρωπαίους, που για πρώτη φορά φτάνουν στο χωριό τους.

00:10:47
Η κατήχηση αρχίζει και όλη την παρακολουθούν με πολύ ενδιαφέρον. Η ησυχία που κάνουν είναι αξιοθαύμαστη. Μόνο κάπου κάπου τη διακόπτει κανένα μικρό παιδί με το κλάμα του. Όση ώρα και να τους μιλάμε είναι ικανοί να μας παρακολουθούν. Στο τέλος αρχίζουν οι ερωτήσεις που δεν έχουν τελειωμό. Η ώρα έχει περάσει και πρέπει να συντομεύομε.

00:11:12
Η επιστροφή τη νύχτα έχει πάντοτε τις δυσκολίες της. Η οικοδέσποινα της καλύβας στο τέλος θα μας προσφέρει λίγα φρούτα ή αυγά βραστά ή γάλα από την αγελάδα της. Όσο φτωχικό κι αν είναι το κέρασμά της δεν μπορούμε να της το αρνηθούμε. Το ετοίμασε με πολλή προσοχή και αγάπη και μας έδωσε ό,τι καλύτερο είχε. Φεύγοντας ικανοποιημένοι ηθικά διότι εκπληρώσαμε την εντολή του Θεού όσο μπορούσαμε καλύτερα, παίρνουμε τον δρόμο της επιστροφής προσευχόμενοι να φτάσουμε καλά χωρίς κανένα πρόβλημα στο ιεραποστολικό κέντρο στην Καλκούτα.

00:11:53
Όταν πάλι πηγαίνουμε για Θεία Λειτουργία ακολουθούμε το ίδιο δρομολόγιο, έχοντας μαζί μας όλα τα απαραίτητα ιερά σκεύη και πράγματα. Σε αυτές τις λίγες ιερές στιγμές, η φτωχική λασποκαλύβα θα γίνει ναός του Θεού, θα ενώσει τον ουρανό με τη γη, οι άνθρωποι θα θεωθούν κατά Χάριν, δια της μεταλήψεως της Θείας Ευχαριστίας.

00:12:21
Στα περισσότερα χωριά δεν έχουμε ναούς για να τελέσομε τη Θεία Λειτουργία και τις άλλες ακολουθίες. Αυτό όμως δεν εμποδίζει ούτε εμάς ούτε τους νεοφώτιστους να τελούμε τα μυστήρια και να ζούμε τη μυστηριακή ζωή. Όχι ο τόπος αλλά ο τρόπος ζωής μας καθιστά κοινωνούς της Βασιλείας του Θεού.

00:12:43
Με τη βοήθεια του Θεού σε δύο μεγάλα χωριά τελείωσαν δύο ναοί. Ο ένας στο χωριό [ασαφής], τιμάται υπό ονόματι του Αγίου Χαραλάμπους, και ήδη λειτουργεί από πέρσι. Ο ναός αυτός είναι δωρεάν μιας ευσεβούς οικογενείας από την Αυστραλία. Επίσης ένα άλλο χωριό στα χωριά εκείνα και εκεί τελείωσε ο ναός του Αγίου Νεκταρίου, και ένα χρόνο ακριβώς έχει τώρα που λειτουργεί.

00:13:14
Οι δυσκολίες για την ανέργηση ενός ναού είναι πάρα πολλές. Ποτέ δεν μας δίνεται άδεια οικοδομής. Το κράτος καθότι Ινδουιστικό δεν θέλει το Χριστιανισμό και απαγορεύει έμμεσα την ιεραποστολή, την ανέγερση ναών, και κάθε δραστηριότητα Χριστιανική ακόμη και το φιλανθρωπικό έργο που προέρχεται από τους Χριστιανούς.

00:13:40
Το πώς κατορθώνουμε να φτιάξουμε αυτούς ναούς είναι ένα θαύμα. Μόνο με τη βοήθεια του Θεού και κατά θαυμαστό τρόπο. Αυτό είναι σημείο παρηγοριάς και ενθαρρύνσεως από το Θεό να συνεχίσουμε τον αγώνα και ό,τι θέλει ο Θεός να κηρυχθεί το Ευαγγέλιό του και η Ορθοδοξία στη χώρα αυτή.

00:14:03
Πολλά προβλήματα αντιμετωπίζουμε από φανατικούς Ινδουιστάς και από πολιτικά κόμματα που αντίκειται στον Χριστιανισμό. Εμένα προσωπικά με έχουν απειλήσει πολλές φορές και έχουν γράψει και στην εφημερίδα εναντίον μου. Δύο φορές έχω δώσει κατάθεση την κεντρική αστυνομία της Καλκούτας. Άλλες εκδηλώσεις εναντίον των Χριστιανών είναι οι εξής. Από πέρσι στη διπλανή περιοχή της Δυτικής Βεγγάλης, που λέγεται Ορίσα, μία ομάδα φανατικών Ινδουιστών έκαψε μέσα στο αυτοκίνητο έναν γιατρό, πάστορα, με τα δυο παιδιά του, που εργαζόταν εκεί για 30 χρόνια. Ένας γιατρός, ο οποίος ήταν και πάστορας Προτεστάντης, εργαζόταν σε μια περιοχή μες στη ζούγκλα, και οπωσδήποτε έκανε και κατήχηση στους ανθρώπους. Και ένα βράδυ οι Ινδουιστές, οι φανατικοί, μια ομάδα φανατικών Ινδουιστών, επειδή δεν μπορούσε να φύγει από το χωριό και να πάει στο σπίτι του σε ένα πλησιέστερο… όχι ξενοδοχείο, κατάλυμα τέλος πάντων, βρήκαν ευκαιρία οι Ινδουιστές οι φανατικοί και τον έκαψαν μέσα στο αυτοκίνητό του. Μετά από αυτό έκαψαν Εκκλησιές, σπίτια χριστιανών, σκότωσαν δύο παιδιά, και τελευταία έχουν σκοτώσει πέντε Καθολικούς ιερείς.

00:15:34
Γενικά στην Ινδία υπάρχει ένα αντί-χριστιανικό πνεύμα, ένα μίσος εναντίον του Χριστού και της Εκκλησίας του. Στο μέρος αυτό είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε καινούργιο κλιμάκιο, ιεραποστολή και φιλανθρωπικό έργο, την τελευταία όμως στιγμή καταλάβαμε τον κίνδυνο που διατρέχαμε και ματαιώσαμε την προσπάθεια αυτή.

00:15:57
Έχομε αγοράσει και σε άλλα χωριά οικόπεδα και πρόκειται να χτίσουμε εκκλησίες αλλά όπως καταλαβαίνετε χρειάζεται πολύ προσοχή και διάκριση. Τελευταία πολλοί άνθρωποι προσέρχονται στην Ορθοδοξία μετά από πολύμηνη κατήχηση την οποία έχουν αναλάβει ιερείς και 15 καθηγητές, οι οποίοι έχουν ένα τομέα ο καθένας και μερικά χωριά τα οποία επισκέπτονται εναλλάξ και κατηχούν τους ενδιαφερόμενους και αυτούς που φαίνονται σταθεροί την Ορθοδοξία.

00:16:33
Οι στιγμές αυτές είναι πολύ συγκινητικές και ιερές συνάμα. Νέες ψυχές απαρνούνται τα είδωλα και συντάσσονται με τον Χριστό. Βγαίνουν από το σκοτάδι της ειδωλολατρίας και λούζονται με τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος. Γίνονται κατά Χάρη παιδιά του Θεού και πολίτες της Βασιλείας του Ουρανού. Ξεφεύγουν από τα δίχτυα του σατανά και ελευθερώνονται από το προπατορικό αμάρτημα. Τι μεγάλες στιγμές αυτές του μυστηρίου του βαπτίσματος; Αναγεννώνται πνευματικά και γίνονται μέλη της Εκκλησίας του Χριστού. Χαρά γίνεται εν τω ουρανώ όχι «[7] … ἐπὶ ἑνὶ ἁμαρτωλῷ μετανοοῦντι» αλλά για δεκάδες και εκατοντάδες ψυχές για τις οποίες ο Χριστός απέθανε.

00:17:21
Αυτή είναι και η χαρά… αυτή είναι η χαρά και η ηθική ικανοποίηση όλων μας. να σώζονται ψυχές, να γεμίζει ο παράδεισος και να αδειάζει η κόλασις. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις μερικών ανθρώπων, κυρίως νέων, που διψούν να βαπτιστούν. Βλέπει κανείς την αγωνία και τη λαχτάρα τους πότε να βαφτιστούν, να γίνουνε Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Βεβαίως αυτό δεν είναι… δικό τους αλλά δώρο της Χάριτος του Θεού. Κάποιος γνωστός μου μου έλεγε ότι πήγαινε να προσευχηθεί σ’ ένα Ινδουιστικό ναό, και μία δύναμης τον έσπρωχνε προς την εκκλησία μας.

00:18:05
Πολλοί είναι αυτοί που είναι τακτικοί στην εκκλησία μας και προσεύχονται αλλά για οικογενειακούς λόγους δεν μπορούν να βαπτιστούν. Η οικογένεια εκεί πέρα είναι δεμένη μεταξύ τους. Δεν είναι… δεν υπάρχει αυτή η ελευθερία που υπάρχει στην Ελλάδα και εδώ πέρα. Τα παιδιά εξαρτώνται για πάρα πολλά χρόνια από τους γονείς. Για αυτό δεν υπάρχει ελευθερία να κάνει ο καθένας ό,τι θέλει και να ασπαστεί όποια θρησκεία θέλει.

00:18:35
Στο μεταφραστικό τομέα μέχρι τώρα έχουν μεταφραστεί αρκετά λειτουργικά βιβλία, όπως οι Θείες Λειτουργίες του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου και του Μεγάλου Βασιλείου, ο Απόστολος, η Μεγάλη Εβδομάδα, το μικρό Ευχολόγιο, Ακολουθίες του Βαπτίσματος, του Γάμου, του Ευχελαίου, η Νεκρώσιμος, η Κατήχηση, ένα Προσευχητάριο, το τι είναι Ορθοδοξία, η πίστη μας, ο Άγιος Ιωάσαφ, η Παράκληση με τους Χαιρετισμούς, το Μικρό και το Μεγάλο Απόδειπνο.

00:19:10
Τώρα βρίσκονται στο τυπογραφείο το Ευαγγέλιο και ένα άλλο βιβλίο. Ήδη μεταφράζονται κι άλλα πνευματικά βιβλία. Όλα αυτά δεν είναι και τόσο εύκολο να γίνουν όσο ακούγονται. Σε μια χώρα όπου η επίσημη θρησκεία είναι Ινδουισμός, και μ’ ένα μικρότερο ποσοστό Μουσουλμάνων, οι Χριστιανοί μόλις και μετά βίας καλύπτουν το 1%. Η δε Ορθοδοξία είναι άγνωστη ακόμη και στις άλλες Χριστιανικές ομολογίες για αυτό οι μεταφράσεις Ορθοδόξων βιβλίων είναι πολύ δύσκολες επειδή δεν υπάρχουν οι κατάλληλα καταρτισμένοι άνθρωποι για αυτή τη σοβαρή και λεπτή εργασία.

00:19:55
Παρόλα αυτά η Εκκλησία μας φρόντισε να μεταφραστούν τα απαραίτητα βιβλία για να μπορούν να παρακολουθούν τις ακολουθίες οι Χριστιανοί μας. Αλλά όσο και αν εμείς βιαζόμαστε να κάνουμε κάτι περισσότερο, όχι μόνο στο μεταφραστικό τομέα αλλά και στους άλλους τομείς, αυτό συνήθως δεν είναι δυνατόν, διότι οι ρυθμοί των ανθρώπων στη χώρα αυτή είναι πολύ αργοί.

00:20:22
Εδώ χρειάζεται μεγάλη υπομονή σε όλες τις δουλειές. Υπομονής χρεία έχομε που λέει και ο Απόστολος Παύλος. Έχουμε μεγάλη ανάγκη από θεολόγους για αυτό η ιεραποστολή έχεις στείλει για θεολογικές σπουδές, δύο νέους, ένα στην Ελλάδα και έναν στην Αμερική. Ελπίζουμε όταν θα επιστρέψουν να βοηθήσουν την Εκκλησία μας να διδάξουν σωστά την Ορθοδοξία εφόσον ομιλούν την τοπική γλώσσα και να κάνουν μεταφράσεις λειτουργικών και πνευματικών βιβλίων.

00:20:57
Για την καλύτερη κατάρτιση των κληρικών και των καθηγητών κάθε μήνα κάνουμε διήμερο σεμινάριο στο οποίο διδάσκουν Έλληνες και Αμερικανοί που έρχονται για να βοηθήσουν εθελοντικά στην ιεραποστολή. Μία φορά όμως το χρόνο, κάθε Σεπτέμβριο, μία ομάδα από πέντε άτομα με επικεφαλής έναν ιερέα, έρχονται από το Ορθόδοξο Χριστιανικό Ιεραποστολικό κέντρο, OCMC όπως λέγεται στην Αμερική, και διδάσκουν για τρεις εβδομάδες. Οι πιστοί χωρισμένοι σε τρία γκρουπ, από 100 άτομα το κάθε γκρουπ, παρακολουθούν το σεμινάριο για μία εβδομάδα. Πολλές φορές μέσα στην ομάδα των εθελοντών υπάρχουν και γιατροί και νοσηλεύτριες που παράλληλα με την κατήχηση προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους ασθενείς, τους εξετάζουν και δίνουν τα κατάλληλα φάρμακα δωρεάν.

00:21:55
Η ιεραποστολή είναι νεοσύστατη και εκτός των άλλων αναγκών της στερείται και Ορθόδοξη εκκλησιαστική σχολής, οπότε προσπαθούμε να αναπληρώσουμε εν μέρει τη έλλειψη αυτή με τη συχνή διοργάνωση σεμιναρίων.

00:22:11
Ένας άλλος τομέας των δραστηριοτήτων μας είναι ο φιλανθρωπικός. Ως γνωστόν, από το 1993 έχουμε ιδρύσει φιλανθρωπικό οργανισμό στο όνομά της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας. Σκοπός του οργανισμού αυτού είναι η δημιουργία διαφόρων ιδρυμάτων και άλλες φιλανθρωπικές δραστηριότητες για την ανακούφιση του πόνου των φτωχών, των χηρών, των ορφανών, των αρρώστων, των αναπήρων και πολλών άλλων εμπεριστάτων αδελφών μας.

00:22:45
Δεν είναι εύκολο να κλείσεις κανείς τα μάτια του και τα αυτιά του και να φιμώσει τη συνείδησή του μπροστά στο δράμα των ανθρώπων αυτών που η ζωή τους έχει καταλήξει να μην έχει καμία αξία στα μάτια των άλλων ανθρώπων και των πολιτικών αρχών.

00:23:04
Ωστόσο στα μάτια του Θεού κάθε ψυχή έχει τη δική της ατίμητη αξία γιατί κάθε άνθρωπος είναι εικόνα του Θεού και πλάσμα των χειρών του. Η εικόνα που αντικρίζει κανείς περπατώντας στους δρόμους και στα σοκάκια της Καλκούτας είναι τραγική. Παντού υπάρχουν φτωχογειτονιές και οι άνθρωποι στριμωγμένοι χωρίς να ξεχωρίζει η μία οικογένεια από την άλλη. Τεράστιες έκτασης 200ων και πλέον στρεμμάτων είναι κατειλημμένες από ανθρώπους που ήλθαν από το γειτονικό Μπαγκλαντές ή από άλλες επαρχίες για μια καλύτερη ζωή. Εκεί εξοικονόμησαν ένα οικόπεδο 4×4 για να φτιάξουν ένα δωμάτιο για την οικογένειά τους η οποία πολλές φορές αποτελείται από τέσσερα και πέντε άτομα.

00:23:59
Είναι περιττό να σας πω ότι οι κανόνες υγιεινής δεν τηρούνται, αφού δεν έχουν τουαλέτες, αποχετεύσεις, καθαρό πόσιμο νερό. Την περίοδο των βροχών είναι μέσα στη λάσπη και στη βρωμιά. Οι αρρώστιες στους χώρους αυτούς αποδεκατίζουν μικρούς και μεγάλους. Τα σκουπίδια σκορπισμένα σε κάθε γωνιά του δρόμου, γίνονται εστίες μολύνσεως και επιπλέον εκεί βρίσκουν τροφή οι αγελάδες, τα σκυλιά, τα ποντίκια και καμιά φορά και οι άνθρωποι.

00:24:33
Δεν είναι σπάνια να συναντά κανείς στο δρόμο ανθρώπους μισοπεθαμένος και κανείς να μην τους δίνεις σημασία. Θα μείνουν εκεί μέχρι να πεθάνουν για να τους πάνε με ένα τρίκυκλο ποδήλατο να τους κάψουν όπως συνηθίζουν. Άλλες φορές συναντά κανείς ανθρώπους νέους οι οποίοι τα έχουν χαμένα, σκελετωμένους και τελείως γυμνοί γυρίζουν στους δρόμους. Πολλοί από αυτούς ψάχνουν στα σκουπίδια να βρουν κάτι να φάνε, και καμιά φορά κοιμούνται και εκεί.

00:25:06
Πολλά από τα πεζοδρόμια της Καλκούτας είναι κατειλημμένα από φτωχούς ανθρώπους. Εκεί έχουν στίσει το σπίτι τους που δεν είναι τίποτε άλλο από ένα πλαστικό στηριγμένο σε τέσσερις πασσάλους που δεν ξεπερνούν το ένα μέτρο. Εκεί στο πεζοδρόμιο θα μαγειρέψουν, εκεί θα φάνε, εκεί θα λουστούν, εκεί θα γεννηθούν, εκεί θα πεθάνουν, και γενικά εκεί θα κυλήσει όλη τους η ζωή.

00:25:34
Είδα πολλές φορές μικρά παιδιά να διαβάζουν και να γράφουν στο πεζοδρόμιο. Είδα αρρώστους να στερούνται ακόμη και μια ασπιρίνη. Ό,τι είναι για μας φυσικό είναι για αυτούς ακατόρθωτο. Συναντώ πολλές φορές μικρά παιδιά να κοιμούνται μέσα στην υγρασία. Το στρώμα τους δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα άδειο σακί. Την ημέρα τρέχουν από δω και από κει και σε ικετεύουν για μια καραμέλα ή ένα γλυκό αν σε συναντήσουν στο δρόμο. Η μητέρες τους και αυτές σκελετωμένες από την πείνα προσπαθούν να εξοικονομήσουν λίγο ρύζι για τα μικρά τους.

00:26:14
Κάτω από τις γέφυρες βλέπει κανείς την ίδια εικόνα. Φτώχεια, μιζέρια, βρωμιά. Άνθρωποι και ζώα προσπαθούν να επιβιώσουν. Δεν μιλάμε για καλύτερη ζωή, για αλλαγή διαμερίσματος, αλλαγή επίπλων, αγορά ρούχων, σύμφωνα με τη μόδα. Μιλάμε για ένα πιάτο ρύζι που θα τους στηρίξει την ημέρα. Όσο για την αυριανή, έχει ο Θεός.

00:26:41
Πολλοί άνθρωποι, φτωχοί, βιοπαλαιστές, σηκώνουν μεγάλα βάρη στο κεφάλι τους και άλλοι από αυτούς σπρώχνουν ή τραβούν μεγάλα καρότσια με διάφορα πράγματα ακόμη και σίδερα. Τη δουλειά που κάνουν εδώ τα αυτοκίνητα την κάνουν εκεί άνθρωποι. Πολλά θα είχα να πω πάνω στο θέμα αυτό αλλά νομίζω από τα λίγα που προανέφερα θα καταλάβετε την κατάσταση που επικρατεί. Πώς λοιπόν να μείνουμε απαθείς μπροστά στο δράμα των ανθρώπων αυτών των αδελφών μας; Μήπως και αυτοί δεν είναι εικόνες του Θεού; Μήπως δεν ήρθε και για αυτούς ο Χριστός στον κόσμο; Μήπως το πρόσωπό τους δεν πρέπει να βλέπουμε τον ίδιο τον Χριστό; Μήπως δεν είμαστε στη θέση του πλουσίου της παραβολής και αυτή του Λαζάρου; Ή επειδή δεν είμαστε εκατομμυριούχοι βρίσκουμε δικαιολογία να αναπαυόμαστε; Όλα πρέπει να μας προβληματίζουν και να μας ελέγχουν και μάλιστα περισσότερο εμάς που βρισκόμαστε εκεί και τα συναντούμε κάθε μέρα.

00:27:49
Είναι λυπηρό να βλέπει κανείς ανθρώπους φτωχούς που πάσχουν από αρρώστιες που θεραπεύονται πολύ εύκολα και να μην μπορούν να πάνε στο γιατρό ή να μην έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν τα φάρμακά και να ταλαιπωρούνται. Ίσως αυτό εμείς να μην μπορούμε να το καταλάβουμε επειδή δεν έχουμε ποτέ βρεθεί στη θέση αυτών των ταλαιπωρημένων ανθρώπων. Είναι όμως πολύ εύκολα να διακρίνει κανείς από τα χαρακτηριστικά τους τον πόνο, την αγωνία, την κακοπέραση από την ασιτία και τις αρρώστιες.

00:28:22
Για το σκοπό της ανακουφίσεως τέτοιων περιπτώσεων οργανώσαμε καταρχάς ένα ιατρείο στο αποστολικό κέντρο στην Καλκούτα που παρέχει δωρεάν εξετάσεις και φάρμακα. Καθημερινώς φτάνουν 50 και 60 άτομα για να εξεταστούν και να πάρουν τα φάρμακά τους. Επίσης έχουμε κάνει σύμβαση με μια κλινική όπου γίνονται οι εξετάσεις αίματος και ακτινολογικές δωρεάν.

00:28:53
Τέτοιου είδους ιατρεία έχουν εφτά. Τα άλλα είναι στα χωριά. Και στα χωριά οι άνθρωποι έχουνε πολύ ανάγκη. Καθώς πληροφορούμαι οι ασθενείς έρχονται από πολύ μακριά και πολλές φορές με τα πόδια. Ίσως να μας φαίνονται παράξενα ή απίστευτα πολλές φορές όσα λέμε. Δεν υπερβάλλουμε όμως καθόλου τα πράγματα. Δεν πρέπει να κάνομε σύγκριση με τα Ελληνικά δεδομένα διότι δεν συγκαταλεγόμεθα στις χώρες του τρίτου κόσμου.

00:29:27
[διακοπή ηχογράφησης]

00:29:33
Ο πολιτισμός και η ευημερία είναι άγνωστα για την πληρότητα του λαού. Εμείς ζούμε στο δικό μας κόσμο και αυτοί στο δικό τους. Εμείς σαν Ευρωπαϊκός λαός δεν στερούμεθα τίποτε και διαθέτουμε τα πάντα. Οι άνθρωποι αυτοί ζούνε την εποχή που οργώνουν τα χωράφια τους με τα βόδια και θερίζουν με το δρεπάνι.

00:29:57
Τα χωριά τους μακριά από τον κεντρικό δρόμο, κρυμμένα μέσα στα δάση, χρειάζονται μία και μιάμιση ώρα πεζοπορίας για να φτάσουν στα σπίτια τους. Μέσα στο υλικό σκοτάδι, χωρίς ρεύμα, προσπαθούν να δουν με ένα λυχνάρι. Είναι αστείο να μιλάμε για τηλεοράσεις και ψυγεία αφού δεν υπάρχει ρεύμα. Επίσης και το τηλέφωνο είναι άγνωστο σε πολλούς από αυτούς. Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο πολύ ταλαιπωρούνται αλλά και πώς ανακουφίζονται όταν τους παρέχονται δωρεάν εξετάσεις και φάρμακα.

00:30:34
Για τον ίδιο λόγο σε τρία χωριά έχουμε δημιουργήσει τρία δημοτικά σχολεία για να μπορούν τα παιδιά αυτά να μαθαίνουν τα στοιχειώδη γράμματα. Αφού δεν μπορούν λόγω αποστάσεως να πάνε στα κρατικά σχόλια. Η παιδεία στην Ινδία δεν είναι δωρεάν όπως στην Ελλάδα και εδώ, και τα παιδιά είναι υποχρεωμένα να αγοράζουν τα βιβλία τους και να πληρώνουν τα δίδακτρα.

00:31:00
Και στα τρία σχόλια μας η φοίτηση είναι δωρεάν καθώς και η γραφική ύλη των παιδιών. Βεβαίως εμείς πληρώνομε τους δασκάλους καθώς και τους γιατρούς και τους βοηθούν στον ιατρείο. Από τα χωριά στα οποία υπάρχουν Ορθόδοξοι Χριστιανοί, η Εκκλησία μας δίνει 160 υποτροφίες σε φτωχά χριστιανόπουλα για να σπουδάσουν. Επίσης στην αρχή κάθε σχολικού έτους τους αγοράζουν τα βιβλία και τις σχολικές ενδυμασίες.

00:31:33
Τρις ώρες μακριά από την Καλκούτα λειτουργεί ένα ορφανοτροφείο αρρένων. Πριν μερικά χρόνια ο υπεύθυνος του ορφανοτροφείου, ο οποίος ήταν χριστιανός Προτεστάντης, επισκέφτηκε την εκκλησία μας για να ζητήσει βοήθεια για τα λίγα παιδιά που είχε τότε. Επισκεφτήκαμε το ορφανοτροφείο και διαπιστώσαμε ότι πράγματι είχε ανάγκη. Από τότε αναλάβαμε εμείς να συντηρούμε το ορφανοτροφείο και να του παρέχομε όλα τα απαραίτητα είδη όπως κλινοσκεπάσματα, τρόφιμα, γραφική ύλη, ρούχα, φάρμακα, και ό,τι άλλο έχουν ανάγκη τα παιδιά. Αργότερα βαπτίστηκαν οι υπεύθυνοι του ορφανοτροφείου και όλα τα παιδιά και το έχουμε υπό την προστασία μας. Σήμερα αριθμεί πενήντα και πλέον αγόρια ηλικίας 5 έως 15 ετών.

00:32:34
Λίγο πιο έξω από την Καλκούτα, σε απόσταση 10 χιλιομέτρων, ο φιλανθρωπικός οργανισμός μας αγόρασε οικόπεδο και φιλανθρωπικά ιδρύματα πριν τέσσερα περίπου χρόνια. Πριν από δύο χρόνια αρχίσαμε την κατασκευή ενός μεγάλου ορφανοτροφείου θηλέων, χωρητικότητας 200 και πλέον κοριτσιών.

00:32:56
Τα κορίτσια στη χώρα αυτή δεν έχουν ίσα δικαιώματα με τα αγόρια, φαινομενικά ναι, αλλά στην ουσία όχι. Πάρα πολλά κορίτσια ξενοδουλεύουν από μικρά, και όταν μεγαλώσουν παίρνουν τον άσχημο δρόμο. Η φτώχεια πολλές φορές οδηγεί τους ανθρώπους μικρούς και μεγάλους σε πολλές αμαρτίες. Ο κατήφορος είναι πάντοτε ο εύκολος δρόμος.

00:33:22
Σκοπός του ιδρύματος δεν είναι να προσφέρουμε στα παιδιά μόνο στέγη και ένα πιάτο φαγητό. Σκοπός μας είναι να τα διαπαιδαγωγήσουμε σωστά, να τους δώσουμε τα πνευματικά εφόδια για τον αγώνα της ζωής, και μία σωστή αγωγή με χριστιανικές αρχές για να γίνουν χρήσιμοι άνθρωποι στην κοινωνία και να κάνουν και αυτά επιτυχημένες οικογένειες. Αυτός είναι ο απώτερος σκοπός μας.

00:33:53
Ήδη το ορφανοτροφείο τελείωσε και ένα χρόνο τώρα λειτουργεί κανονικά. Έχει 85 ορφανά κορίτσια ηλικίας από 4 έως 12 ετών. Μέσα στον ίδιο χώρο κατασκευάσαμε και μία μεγάλη εκκλησία για να μπορούν τα παιδιά αυτά να προσεύχονται πρωί και βράδυ όπως συνηθίζουν στην Ινδία. Ήδη η εκκλησία έχει τελειώσει και με τη βοήθεια του Θεού στις 3 Φεβρουαρίου θα κάνουμε τα εγκαίνια.

00:34:32
Επίσης στον ίδιο χρόνο θα φτιάξουμε ένα τεχνικό σχολείο για να βοηθούν τα παιδιά να μαθαίνουν κάποια τέχνη. Όσα φυσικά από αυτά θελήσουν να προχωρήσουν στο σχολείο θα συνεχίζουν μέχρι το πανεπιστήμιο. Μερικά όμως από αυτά που δεν θα μπορούν να πάνε στο σχολείο, θα τα… θα μάθουνε κάποια τέχνη όπως είπα προηγουμένως, να μπορούν και αυτά να ζήσουν αργότερα. Όπως ραπτική, κέντημα, ζωγραφική και ό,τι άλλο θα… είναι το χάρισμα τους.

00:35:09
Παράλληλα με όσα αναφέραμε παραπάνω θέλουμε τα παιδιά αυτά να μαθαίνουν κάποια τέχνη. Διότι στην Ινδία υπάρχει μεγάλη ανεργία και ένα μεγάλο ποσοστό ούτε γράμματα ξέρει αλλά ούτε και κάποια δουλειά μπορεί να κάνει για να μπορεί να ζήσει. Για αυτό εμείς θα τους μάθουμε κάτι για να μπορούν αργότερα να ζουν άνετα.

00:35:35
Στον ίδιο χώρο που φτιάξαμε το ορφανοτροφείο κατασκευάστηκε και ένα άλλο κτίριο μικρότερο που στεγάζει ιατρείο, οδοντιατρείο, γραφεία, χώρο αναμονής, ένα παρεκκλήσιο επ ονόματι του Αγίου Νικολάου του Πλανά και μερικά δωμάτια για τους [ασαφής] εθελοντές που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ορφανοτροφείο. Όπως αναφέραμε παραπάνω η περιοχή αυτή στερείται ιατρείου και πολύ περισσότερο οδοντιατρείου. Τα οδοντιατρεία είναι πολύ σπάνια εκτός πόλεως. Και για αυτό ελπίζουμε ότι και τα δύο αυτά θα φανούν πολύ χρήσιμα στην ανακούφιση των φτωχών που δεν έχουν δυνατότητα να πάνε τους γιατρούς της πόλεως. Ήδη και τα δύο αυτά λειτουργούν κανονικά.

00:36:29
Η Καλκούτα που είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας της δυτικής Βεγγάλης, έχει πληθυσμό πάνω από 12 εκατομμύρια κατοίκους. Ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού κατοικεί σε καταυλισμούς. Τέτοιου είδους καταυλισμοί υπάρχουν πάρα πολλοί σε αυτή τη μεγαλούπολη, και οι συνθήκες διαβιώσεως είναι άθλιες.

00:36:52
Ακόμη περισσότερο είναι για τις χιλιάδες οικογένειες που ζουν στα πεζοδρόμια. Αυτό που αντιλαμβάνεται κανείς είναι ότι δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής λόγω ελλείψεως αποχωρητηρίων και καθαρού ποσίμου ύδατος. Για το λόγο αυτό φτιάξαμε και φτιάχνουμε στους καταυλισμούς αυτούς τουαλέτες για να μπορούν να εξυπηρετούνται. Επίσης κάνουμε… κάναμε και τέσσερις γεωτρήσεις σε διαφορετικά μέρη για να έχουν καθαρό πόσιμο νερό.

00:37:26
Για να καταλάβετε τι συμβαίνει στις περιοχές αυτές, ο δήμος δεν έχει βρύσες όπως έχει εδώ πέρα αλλά έχει μερικές κεντρικές βρύσες στα πεζοδρόμια. Και όλος αυτός ο κόσμος, οι χιλιάδες άνθρωποι, μαζεύονται στα πεζοδρόμια σ’ αυτές τις κεντρικές βρύσες που υπάρχουνε, και λούζονται εκεί πέρα και παίρνουν νερό και όλες τις ανάγκες τους τις κάνουν εκεί πέρα. Για αυτό, σε αυτές τις περιπτώσεις, ό,τι μπορούμε να βοηθήσουμε βοηθούμε τους ανθρώπους αυτούς ανοίγοντας γεωτρήσεις. Και έχουμε ανοίξει σε πολλά χωριά και σε πολλά σχολεία γεωτρήσεις για να μπορούν τα παιδιά και οι άνθρωποι να πίνουν καθαρό πόσιμο νερό.

00:38:18
Όπως προανέφερα προηγουμένως, στα χωριά ειδικά υπάρχουν πολλές λίμνες με στάσιμο νερό. Και βλέπει κανείς ανθρώπους εκεί πέρα να πλένονται, εκεί πέρα να πλένουν τα ρούχα τους, τα πιάτα τους – όχι τα πιάτα, τα κατσαρολικά τους που έχουν γιατί πιάτα δεν χρησιμοποιούν αυτοί – να πλένουν τις αγελάδες τους και πολλές φορές χρησιμοποιούν τις ίδιες λίμνες για τουαλέτες. Καταλαβαίνετε λοιπόν τι γίνεται από τις [ασαφής] και από άλλα μικρόβια που προέρχονται από το στάσιμο νερό.

00:38:57
Από την περιοχή αυτή του κοντινού καταυλισμού του ιεραποστολικού κέντρου, και από άλλες γειτονιές και πεζοδρόμια, πολλά μικρά παιδιά και πολλές μητέρες με τα μωρά τους έρχονται κάθε πρωί στο χώρο της… του ιεραποστολικού κέντρου για να πάρουν το πρωινό ρόφημα που τους προσφέρουμε. Δηλαδή ένα ποτήρι γάλα και μερικά μπισκότα. Δύο φορές τη βδομάδα τους δίνουμε και βιταμίνες. Από πολλά χρόνια έχουμε οργανώσει αυτό το πρωινό συσσίτιο για τα παιδιά της γειτονιάς διότι οι οικογένειες τους δεν έχουν τη δυνατότητα να του δώσουνε ούτε ένα ποτήρι γάλα. Για αυτό είδαμε την ανάγκη των παιδιών αυτών που οι κοιλίες τους είναι πρησμένες όχι από… πολυφαγία, όπως είμαστε εμείς, αλλά από αβιταμίνωση και έχουν σκουλήκια στην κοιλιά τους και είναι πρησμένες οι κοιλιές τους. Και κάθε εβδομάδα τους δίνομε δύο φορές βιταμίνες και κάθε πρωί ένα ποτήρι γάλα και μερικά μπισκότα.

00:40:09
Από πολύ νωρίς έρχονται όλα τα μικρά παιδιά διαφόρου ηλικίας και μερικοί μεγάλοι ακόμη, 250 περίπου, περιμένουν έξω από την πόρτα της ιεραποστολής για να πιουν το πρωινό τους. Μητέρες που κρατούν στο ένα χέρι ένα κατσαρόλι και στο άλλο το μικρό παιδί τους, αδύνατες καχεκτικές, ταλαιπωρημένες από τη ζωή, με τον πόνο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό τους, με κουρελιασμένα ρούχα, περιμένουν καρτερικά. Δεν έχουν δώσει στα παιδιά τους ούτε ένα ποτήρι γάλα. Τόση είναι η φτώχεια τους. Αφού το ποτήρι γάλα είναι πολυτέλεια θα λέγαμε για αυτά τα παιδιά που ζουν μέσα στη φτώχεια και έχουν στερηθεί τα πάντα ακόμη και μία καραμέλα.

00:40:57
Παίρνοντας αυτό το απλό ρόφημα φεύγουνε ευχαριστημένα και χαρούμενα διότι χόρτασαν την πείνα τους την ημέρα αυτή.

00:41:05
Περπατώντας κανείς στους δρόμους και στα στενά της Καλκούτας πολύ συχνά συναντά κανείς εικόνες αθλιότητος και μιζέριας. Εκατομμύρια άνθρωποι μικροί και μεγάλοι υποσιτίζονται προσπαθώντας να ξεγελάσουν την πείνα τους με λίγο ρύζι νερόβραστο ή και πολλές φορές μένοντας τελείως νηστικοί.

00:41:28
Αυτό δεν είναι υπερβολή, μην το θεωρήσετε ότι υπερβάλλω τα πράγματα. Έχω συναντήσει πολλούς ανθρώπους και τους έχω ρωτήσει έτσι φιλικά τι φάγανε το βράδυ, και μου είπαν τίποτα. Για αυτό μην τα θεωρήσετε υπερβολικά αυτά που λέω. Αυτά είναι πολύ πολύ λίγα από την πραγματικότητα.

00:41:50
Θέλοντας να βοηθήσουμε όσο μπορούμε, εντός των δυνατοτήτων μας, λίγους από αυτούς τους ανθρώπους, σκεφτήκαμε να τους μοιράζουμε μερικά τρόφιμα κάθε εβδομάδα εν γνώσει μας ότι ένας οργανισμός, όσο μεγάλος κι αν είναι, δεν είναι δυνατόν να χορτάσει τόσα εκατομμύρια που πεινάνε. Στην αρχή ξεκινήσαμε βοηθώντας μερικές οικογένειες ή μεμονωμένα άτομα από τη γειτονιά μας και τώρα έχουμε φτάσει στους χιλίους. Κάθε Δευτέρα όλοι αυτοί οι άνθρωποι έρχονται στο ιεραποστολικό κέντρο και παίρνουν τα τρόφιμα που είναι απαραίτητα για μια οικογένεια. Δηλαδή δυο κιλά ρύζι, αλεύρι, φακές, λάδι, αλάτι, μακαρόνια, σπίρτα, σαπούνι, ζάχαρη, και λοιπά.

00:42:39
Κάθε εβδομάδα παίρνουν έξι είδη τροφίμων και την επόμενη φορά διαφορετικά. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι προέρχονται από διάφορες περιοχές, δηλαδή εκτός από τις γειτονικές στο ιεραποστολικό κέντρο, πολλοί έρχονται από πολύ μακρινά χωριά. Μερικοί όπως γνωρίζω έρχονται από απόσταση δύο έως τριών ωρών με το τρένο που θα πρέπει να είναι οπωσδήποτε 70 με 80 χιλιόμετρα.

00:43:10
Θα θέλαμε να βοηθήσουμε όλον αυτόν τον κόσμο που μας ικετεύει κάθε πρωί περιμένοντας έξω από την πύλη της ιεραποστολής. Τυφλοί, ανάπηροι, άρρωστοι, γέροντες, πάμφτωχοι [ασαφής] άνθρωποι και πλήθος άλλων [ασαφής], περιμένουν με υπομονή πολλές ώρες. Ας ευχηθούμε ο Θεός να μας βοηθήσει να ανακουφίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο.

00:43:36
Ήδη οργανισμός μας έχει γίνει γνωστός σε αρκετό κόσμο, εντός και εκτός της Καλκούτας. Άνθρωποι από πολύ μακριά έρχομαι να ζητήσουν τη βοήθειά μας για πολλά προβλήματα που τους απασχολούν. Μεταξύ αυτών συνηθισμένο είναι και το πρόβλημα της κατοικίας. Στα χωριά όλα τα σπίτια είναι λασποκαλύβες και κατά την περίοδο των μουσώνων, που βρέχει καταρρακτωδώς τρις έως τέσσερις μήνες, πολλά από αυτά γκρεμίζονται τελείως ή παθαίνουν τόσες ζημιές που δεν είναι δυνατόν κατοικήσιμα.

00:44:14
Όσα από αυτά μπορούν να επιδιορθωθούν τα επισκευάζουμε, ενώ τα τελείως κατεστραμμένα τα φτιάχνουμε εξαρχής. Φυσικά δεν τα φτιάχνουμε πάλι από λάσπη αλλά από τούβλα. Ένα απλό σπιτάκι με δύο δωμάτια, μια μικρή κουζίνα και ποια τουαλέτα, στοιχίζει περίπου 1.000 δολάρια. Τέτοια μικρά απλά σπιτάκια έχουμε φτιάξει σε πάρα πολλούς χριστιανούς και μη χριστιανούς. Πριν λίγες μέρες επισκέφτηκα ένα τέτοιο σπίτι στο οποίο μένει μια Χριστιανική οικογένεια και ντράπηκα για τον εαυτό μου αλλά και ελέγχθηκα συνάμα. Δεν ήταν δυνατόν να ζουν άνθρωποι εκεί. Για στάβλος έκανε για ανθρώπινο σπίτι όμως όχι.

00:45:04
Επιπλέον μου έδειξαν και το ξύλο που σκοτώνουν τα φίδια που έρχονται από τη διπλανή λίμνη. Δεν χρειαζόταν να σκεφτώ πολύ για να βγάλω την απόφασή μου, τους υποσχέθηκα ότι σύντομα να το φτιάξουμε. Πήρα τον δρόμο της επιστροφής και στο μυαλό μου στριφογύριζαν πολλές σκέψεις. Περισσότερο [ασαφής] η συνείδησή μου. Πόσο πολύ απέχουμε από την πραγματικότητα του Ευαγγελίου εμείς οι Χριστιανοί του λεγόμενου πολιτισμένου κόσμου. Εμείς λέμε πολλά και κάνουμε ελάχιστα, ενώ αυτοί γνωρίζουν και κάνουν πολλά στην πράξη. Σε άλλες φτωχές οικογένειες αγοράζουμε αγελάδες για να έχουν τουλάχιστον το γάλα τους και ένα μικρό εισόδημα στο σπίτι τους. Η αγελάδα όπως γνωρίζετε θεωρείται ιερό ζώο από την πλειονότητα των ανθρώπων και κυκλοφορεί ελεύθερα παντού μέσα στην πόλη. Επίσης σε φτωχές γυναίκες αγοράζομε ραπτομηχανές για να βγάζουν το μεροκάματό τους.

00:46:07
Στην Καλκούτα και γενικά στην Ινδία υπάρχουν πάρα πολλοί ανάπηροι με αναπηρίες που σπάνια συναντάμε στην Ελλάδα και εδώ. Άνθρωποι χωρίς πόδια να σέρνονται κυριολεκτικά στο έδαφος φορώντας στα χέρια τους σαγιονάρες και στα γόνατά τους σαμπρέλες αυτοκινήτου για να μην πληγώνονται. Άλλοι με πόδια ατροφικά να τους μεταφέρουν οι άλλοι στα χέρια διότι εξαιτίας πολιομυελίτιδος που έπαθαν σε μικρή ηλικία έμειναν υπανάπτυκτα και σχεδόν παράλυτα τα άκρα τους. Και να σκεφτεί κανείς ότι η πάθηση αυτή, όπως και πολλές άλλες, έχουν έχουν εξαλειφθεί πλέον από το πολιτισμένο κόσμο.

00:46:55
Διότι με μερικούς απλούς εμβολιασμούς μπορούν να προληφθούν και να μην υπάρχουν αυτά τα τραγικά αποτελέσματα που τόσο συχνά βλέπουμε στην Καλκούτα. Ποιος όμως να ενδιαφερθεί για αυτά τα εκατομμύρια παιδιά των δρόμων, να τους δώσει ένα απλό εμβόλιο, τη στιγμή που δεν έχουν ούτε τα εντελώς αναγκαία προς το ζην;

00:47:20
Άλλοι πάλι είναι τόσο πολύ κυρτωμένοι που το πρόσωπό τους απέχει μόλις 80 εκατοστά από τη γη. Είδα κάποτε μια μεγάλη κοπέλα τόσο πολύ κυρτωμένη που περπατούσε με τα τέσσερα και δεν μπορούσε να σηκώσει το κεφάλι να με δει. Θα μπορούσα να σας απαριθμήσω εκατοντάδες τέτοιες αναπηρίες οι οποίες θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν είχαν τη δυνατότητα οι ασθενείς να πάμε στο νοσοκομείο για να θεραπευτούν ώστε να μη φτάνουν ως την αναπηρία.

00:47:52
Όταν όμως αυτοί οι άνθρωποι μένουν στο πεζοδρόμιο ή σε λασποκαλύβα, που να βρουν τα λίγα χρήματα για το γιατρό ή το νοσοκομείο; Σε πολλούς αναπήρους έχουμε προμηθεύσει αναπηρικά ποδήλατα για να μπορούν να μετακινούνται πιο άνετα και πιο ανθρώπινα.

00:48:14
Να κάνω μια παρένθεση εδώ πέρα να σας πω ότι κάποιος νέος Κύπριος έρχεται κατά διαστήματα στην Καλκούτα, στο αποστολικό κέντρο, και αγοράζει αναπηρικά ποδήλατα και τα δίνει δωρεάν στους αναπήρους. Αυτό είναι προς έπαινον της… νήσου Κύπρου και άλλων τιμών.

00:48:38
Σε άλλες περιπτώσεις αγοράζουμε φάρμακα σε φτωχούς ανθρώπους που δεν έχουν τη δυνατότητα να τα αγοράσουν. Στην Ινδία δεν υπάρχει κοινωνική ασφάλιση και πρόνοια όπως στην Ελλάδα και εδώ. Οι άνθρωποι είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν όπου κι αν πάνε έστω και ένα ελάχιστο ποσόν αν νοσηλευτούν σε κρατικά νοσοκομεία για να αγοράσουν τα φάρμακά τους. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις έχουμε αγοράσει φάρμακα σε φτωχούς ανθρώπους ή έχουμε καλύψει τα νοσήλια όταν χρειάστηκε να κάνουν κάποια εγχείρηση. Έρχονται μερικοί και μας αναφέρουν το πρόβλημα τους και βλέπουμε ότι επήγε να γίνει μια εγχείρηση. Τι να κάνουμε, ή θα κάνατε εσείς στη θέση μας; Μπορούμε να μείνουμε ασυγκίνητοι ή να πούμε όχι;

00:49:26
Άλλη δυσκολία την οποία αντιμετωπίζουν πολλοί συχνά, οι πιστοί, οι ιερείς, και οι κατηχητές μας, είναι η εξής. Πάρα πολλά χωριά είναι μακριά από το κεντρικό δρόμο και οι άνθρωποι είναι αναγκασμένοι να πεζοπορούν έως μία και μιάμιση ώρα. Γι’ αυτό σε πολλούς πιστούς έχουμε αγοράσει ποδήλατα για να μπορούν να πηγαίνουν εύκολα την εργασία τους.

00:49:54
Θα σας αναφέρω ένα παράδειγμα. Ένα διάκονος της εκκλησίας μας είναι δάσκαλος. Έχει μόνο ένα πόδι για το άλλο το έκοψαν πριν μερικά χρόνια, και έχει βάλει ξύλινο. Αυτός ο άνθρωπος πηγαίνει με το ποδήλατό του στο σχολείο κάθε μέρα διανύοντας 20 χιλιόμετρα. Τέτοια περιπτώσεις έχουμε πάρα πολλές. Σε μερικούς ιερείς και κατηχητές έχουμε αγοράσει μηχανάκια και ποδήλατα για να πηγαίνουν να τελούν τη Θεία Λειτουργία και να κάνουν τις κατηχήσεις στα χωριά που έχουν υπ’ ευθύνη τους. Οι συγκοινωνίες δυστυχώς δεν εξυπηρετούν. Τα δρομολόγια είναι πολύ αραιά, και αν το λεωφορείο είναι πολύ γεμάτο δεν παίρνει τον κόσμο, περιμένει. Για αυτό όπως είναι ευνόητο σε αυτές τις περιπτώσεις μόνο τα δίκυκλα εξυπηρετούν.

00:50:53
Σε μερικές περιπτώσεις όταν πρόκειται να παντρευτεί κάποιο φτωχό κορίτσι και ζητά κάποια βοήθεια, η εκκλησία μας θα βοηθήσει αναλόγως την περίπτωση. Ή δίνουμε λίγα χρήματα ή τις αγοράζουμε ένα καλό σάρι, Ινδικό ένδυμα που φορούν και συνηθίζουν εκεί. Εκεί στους γάμους δεν φορούν… οι γυναίκες νυφικά και οι άντρες κοστούμια, αλλά ντύνονται πολύ απλά με τα καθημερινά τους… ρούχα.

00:51:27
Σε πολύ λίγες περιπτώσεις βοηθήσαμε μερικούς ανθρώπους να κάνουν μία εργασία, όπως να ανοίξουν ένα μαγαζάκι με λαχανικά ή να αγοράσουν ένα τρίκυκλο ποδήλατο για μεταφορές, ή να ξεκινήσουν κάποια άλλη εργασία. Οι ανάγκες πολλές και ποικίλες. Βεβαίως δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν όλες αυτές. Εμείς σαν Εκκλησία και σαν φιλανθρωπικός οργανισμός κάνουμε το καθήκον μας σύμφωνα με το Ευαγγέλιο και την αρετή της αγάπης.

00:51:59
Η ιδέα της ιεραποστολής δεν είναι δυνατόν να καρποφορήσει χωρίς την πράξη. Ένας λαός που πεινά δεν είναι δυνατόν να πιστέψει αν δεν χορτάσει πρώτα την υλική του πείνα. Πρέπει αυτά τα δύο να συμβαδίζουν, η θεωρία με την πράξη. Όπως λέει και ο Απόστολος Παύλος, «[1] 1Ἐὰν ταῖς γλώσσαις τῶν ἀνθρώπων λαλῶ καὶ τῶν ἀγγέλων, ἀγάπην δὲ μὴ ἔχω, γέγονα χαλκὸς ἠχῶν ἢ κύμβαλον ἀλαλάζον». Και ο Χριστός στο Ευαγγέλιο της κρίσεως πόσα δεν λέει για την αγάπη;

00:52:36
Η αγάπη δεν εκδηλώνεται μόνο με τα υλικά μέσα, όπως αυτά που προανέφερα, δηλαδή με τη λειτουργία σχολείων, ιατρείων, συσσιτίων, ορφανοτροφείων, διανομή τροφίμων, ρούχων, την αγορά των αγελάδων, ραπτομηχανών, την επισκευή η κατασκευή κατοικιών, και με πολλούς άλλους τρόπους αγαθοεργίας. Όλα αυτά είναι τα ορατά σημεία της αγάπης, που είναι πολύ ωφέλιμα και θεάρεστα, εφόσον έχουν κίνητρα αγαθά. Ωστόσο πολλές φορές ο άνθρωπος ζήτα ένα άλλο είδος αγάπης που δεν τη βλέπει με τα σωματικά μάτια, αλλά την αισθάνεται με τα μάτια της ψυχής. Ο πονεμένος άνθρωπος ζητά κάπου να ακουμπήσει, να πει τον πόνο του, να εμπιστευτεί το πρόβλημα του, σε κάποιον. Και αυτός δεν είναι άλλος από την Εκκλησία.

00:53:30
Πολλοί άνθρωποι, όχι μόνον Χριστιανοί αλλά και Ινδουιστές, έρχονται στην Εκκλησία γιατί την εμπιστεύονται και γνωρίζουν ότι θα βρουν ηθική και υλική ανταπόκριση το πρόβλημα τους. Και η Εκκλησία σαν φιλόστοργη μητέρα αγκαλιάζει τα παιδιά της και προσπαθεί όσο μπορεί να τα αναπαύσει. Δεν έχομε πάντοτε τη δυνατότητα να λύσουμε τα προβλήματα, μπορούμε όμως να εφαρμόσουμε το του Αποστόλου Παύλου που λέει, «[15] χαίρειν μετὰ χαιρόντων καὶ κλαίειν μετὰ κλαιόντων».

00:54:04
Η συμμετοχή μας στον πόνο του άλλου είναι ένδειξη αγάπης. Με πάρα πολλούς τρόπους μπορεί κανείς να εκδηλώσει στην αρετή αυτή. Ο ίδιος ο Χριστός μας τη δίδαξε με πολλούς τρόπους. Ο σημερινός άνθρωπος και ιδιαιτέρως ο άνθρωπος του τρίτου κόσμου την έχει μεγάλη ανάγκη. Εμείς που την απολαμβάνουμε πνευματικά και υλικά δεν πρέπει να του τη στερήσουμε. Πολλές είναι οι περιπτώσεις ανθρώπων που μεταστράφηκαν στην Ορθοδοξία από την αγάπη που τους δείξαμε. Δεν σας κρύβω όμως ότι συναντήσαμε και περιπτώσεις που εκμεταλλεύτηκαν την αγάπη μας. Η ιεραποστολή δεν είναι εξαναγκασμός αμέσως ή εμμέσως, αλλά προσηλυτισμός εν ελευθερία. Αυτό μας δίδαξε ο ίδιος ο Χριστός ο οποίος εδίδαξε το Ευαγγέλιό του στους ανθρώπους αλλά τους άφησε ελεύθερους να διαλέξουν ποιο δρόμο θα ακολουθήσουν.

00:55:05
Η ιεραποστολή είναι καθαρά έργο του Αγίου Πνεύματος. Αυτό φωτίζει τους ανθρώπους και τους προσελκύει στην αλήθεια του Ευαγγελίου. Εφόσον ο Θεός είναι το φως το αληθινόν, οι ταπεινές ψυχές απαρνούνται το σκότος της ειδωλολατρίας και ακολουθούν τον αληθινό Θεό. Αυτή είναι η ευχή και η προσευχή μας. Το Άγιο Πνεύμα να φωτίσει τον λαό αυτό και να τον βγάλει από το πνευματικό σκοτάδι, να γνωρίσουν την αληθινή πίστη, και εν συνεχεία δια του Αγίου Βαπτίσματος να γίνουν παιδιά του Θεού κατά Χάριν και κληρονόμοι του ουρανίου Βασιλείας του. Εύχεστε ο Θεός να παρουσιάσει κι άλλα πρόσωπα που θα εργαστούν ως πιστοί και αφοσιωμένοι εργάτες στον αμπελώνα του, διότι το χωράφι είναι έτοιμο προς θερισμό. Σε μας δε να δίνει υπομονή και ταπείνωση να εργαζόμαστε με φόβου Θεού, αγάπη και συναίσθηση της ευθύνης, προς δόξα του ονόματος του και της Ορθοδόξου Εκκλησίας του και προς σωτηρία των ψυχών των αδελφών μας. Ευχαριστώ πολύ.

00:56:20
[παύση]

00:56:23
Αν έχετε τυχών ερωτήσεις, είμαι στη διάθεσή σας να σας εξηγήσω ό,τι θέλετε.

Μ. Αθανάσιος: Να μας πείτε πόσες ώρες έχετε που ταξιδεύετε. Από τα προχθές, ο πάτερ Ιγνάτιος, ε πάτερ; Από προχθές ξεκίνησε και έφτασε σήμερα.

π. Ιγνάτιος: Από την Κυριακή φυσικά.

Μ. Αθανάσιος: Από Κυριακή πρωί και έφτασε σήμερα. Και μόλις έφτασε στην Κύπρο ήρθε εδώ για να σας μιλήσει. Θέλετε παιδιά να ρωτήσετε κάτι;

Ακροατήριο: [ασαφής]

π. Ιγνάτιος: Στην τοπική γλώσσα μιλάνε, στα Βεγγόλη, εκεί κάθε state μιλάει τη δική του γλώσσα. Δεν είναι δηλαδή όπως… έχουν μια κοινή γλώσσα αλλά κάθε περιοχή μιλάει τη δική της γλώσσα. Και εμείς αναγκαστικά μιλάμε στην τοπική γλώσσα που λέγεται Βεγγόλη. Έχει πάρει το όνομα από το West Bengal που είναι το state, η Δυτική Βεγγάλη όπως λέμε στα Ελληνικά.

Ακροατήριο: [ασαφής ερώτηση]

π. Ιγνάτιος: Έχω μάθει… αρκετά αλλά άμα χρειαστεί καμιά φορά… είναι λίγο λεπτό θέμα, μέσω διερμηνέως.

Ακροατήριο: Οι Ακολουθίες.

π. Ιγνάτιος: Οι Ακολουθίες επίσης στα… στην τοπική γλώσσα. Έχουμε μεταφράσει αρκετά βιβλία όπως σας διάβασα προηγουμένως, και λειτουργικά και πνευματικά, και όλες τις Ακολουθίες τις κάνομε στην τοπική γλώσσα. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει όχι από τα Ελληνικά φυσικά από τα Αγγλικά βιβλία.

Ακροατήριο: Πόσα χρόνια [ασαφής]

π. Ιγνάτιος: Δέκα.

Ακροατήριο: Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε;

π. Ιγνάτιος: Θα συνεννοηθείτε με τους πατέρες εδώ πέρα.

00:58:08
[διάφορες πληροφορίες]

01:02:08
Μ. Αθανάσιος: Εγώ αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω τον πατέρα Ιγνάτιο που είναι κατάκοπος, ταξιδεύει δυο μέρες, ήρθε από την Ινδία, πραγματικά ήταν πολύ συγκινητική η παρουσία του κοντά μας. Τι να πούμε; Πάτερ εμείς ντρεπόμαστε που… ακούσαμε όλα αυτά τα πράγματα. Ζούμε σε τόση μεγάλη ευκολία και άνεση, και δεν σκεφτόμαστε ότι δίπλα μας υπάρχουν τόσες δυσκολίες και άνθρωποι που αγωνίζονται να μιλήσουν για τον Θεό και να δώσουν τον λόγο του Θεού στους άλλους ανθρώπους που δεν ξέρουν.

01:02:43
Ευχόμαστε να μας βοηθήσει ο Θεός και μας, και σας να σας ενισχύσει στο έργο σας, εμείς καυχώμεθα πάτερ Ιγνάτιε που υπάρχετε στην Ινδία και παρακολουθούμε όσο μπορούμε έστω και από μακριά το δύσκολο έργο που οποίο έχετε αναλάβει, και είμαι σίγουρος ότι ο Θεός που σας εκάλεσε εκεί είναι μαζί σας και σας ενδυναμώνει.

01:03:05
[προσευχή και απόλυση]

This entry was posted in Ελληνικά (Greek) and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a comment