1052: Η Αγνότητα (B’)

Ο άνθρωπος που είναι χωρίς Θεό, αισθάνεται όλο ανασφάλειες και θέλει να είναι σίγουρος. Θα πάρω το σύντροφό της ζωής μου αλλά ξέρω ‘γω τι θα μου βγει; Πρέπει να τα ξέρω όλα. Μα τι να ξέρεις όλα; Τον εαυτό σου τον ξέρεις; Τον εαυτόν σου δεν τον ξέρεις, γιατί δεν έχεις τον Θεό. Αν έχεις το Θεό, σιγά-σιγά θα μαθαίνεις και τον εαυτό σου, και θα μαθαίνεις και το σύντροφο της ζωής σου, πνευματικά πρώτα. (Περίπου 8000 λέξεις)

Λεπτομέρειες
Τίτλος: 1052 Η Αγνότητα (B’)
Σειρά: Ομιλίες Στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (Λευκωσία)
Ομιλητής: π. Φιλόθεος Γρηγοριάτης
Αρχείο: 1052_H_AGNOTHTA_B’.mp3
Ηχογραφήθηκε: Δευτέρα, 11 Μαΐου 1998
Διάρκεια: 75’05”

Επιλογές λήψης
Απευθείας: Αρχείο
Podcast: iTunes Spotify

Κείμενο

00:00:00
[Προσευχή]

00:00:51
κ. Νικολαΐδης: Απόψε που είναι και η τελευταία συγκέντρωση εδώ για το πνευματικό έτος που διανύουμε, θα μας μιλήσει ο πατήρ Φιλόθεος. Πιστεύω είναι γνωστός σε όλους σας από την προηγούμενη φορά που μίλησε, και ο λόγος είναι ότι ο γέροντας, ο πατήρ Αθανάσιος, ετηλεφώνησε και από το Άγιον Όρος και σήμερα από την Θεσσαλονίκη, έχει εγκλωβιστεί στην Βόρεια Ελλάδα, γιατί… επισκευάζουν και διορθώνουν τον δίαυλο του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης, και έτσι δεν κινείται κανένα αεροπλάνο. Και λέει, ευτυχώς να ξεκουραστώ, έτσι είπε. Σας διαβιβάζω τις ευχές του, και στο τέλος θα δώσουμε ένα μικρό βιβλιαράκι, προσευχητάριο, ως ενθύμιο, και μια ανακοίνωση την Τετάρτη κανονικά ο γέροντας θα μιλήσει τον Απόστολο Βαρνάβα Δασουπόλεως ως συνήθως. Ευχαριστώ. Πάτερ προκαταβολικά ευχαριστώ. Με τις ευχές σας.

π. Φιλόθεος: Να ‘στε καλά.

00:01:54
[παύση]

00:02:05
π. Φιλόθεος: Ευχαριστώ τον κύριο Νικολαΐδη και την ιερά αρχιεπισκοπή, για την τιμή να είμαι πάλι μαζί σας και την χαρά. Λυπάμαι που δεν είναι ο πατήρ Αθανάσιος εδώ, να συνεχίσει τις ώρες αυτές συνάξεις που κάνετε μαζί, και χαιρόμαστε που οικοδομείστε εν Χριστώ.

00:02:43
Όταν μου είπε ο… μου μίλησε ο κύριος Νικολαΐδης για την αναγκαία αυτή αντικατάσταση του γέροντα, και δέχτηκα, σκέφτηκα ότι επειδή είχαμε μιλήσει την άλλη φορά πριν 15 μέρες για το θέμα αυτό του αγώνος του νέου ανθρώπου, και δεν μπορέσαμε να… να απαντήσω σε πολλές ερωτήσεις τις οποίες έβλεπα ότι ήταν… οι οποίες ήταν αρκετές από ότι θυμάμαι, λόγω του χρόνου που δεν έχει ο γέροντας, ο πατήρ Αθανάσιος, επειδή έπρεπε να γυρίσει ενωρίς στο μοναστήρι, σκέφτηκα αν θέλατε να κάναμε μία μικρή σύντομη περίληψη σε λίγες γραμμές δηλαδή, να συνοψίσουμε αυτά που είπαμε προχθές, και ίσως και για μερικούς οι οποίοι δεν ήσαν, και μετά να συνεχίσετε μερικές ερωτήσεις που θέλατε πολλοί να κάνετε και να απαντήσουμε σε αυτές με τη χάρη του Θεού. Συμφωνείτε; Ναι ή όχι;

Ακροατήριο: Ναι.

π. Φιλόθεος: Εντάξει.

00:04:08
Είπαμε λοιπόν ότι η μετάνοια στη ζωή του νέου ανθρώπου είναι κάτι πολύ μεγάλο, και πολύ δημιουργικό, που δίνει δύναμη, φως, χαρά, ζωή στο νέο άνθρωπο, και όχι μόνο φυσικά στο νέο αλλά ιδιαίτερα για τον νέο.

00:04:31
Η μετάνοια είναι η αίσθηση ότι λείπουμε τον Θεόν και δεν είμαστε τέτοιοι που θέλει. Η ζωή μας, τα έργα, τα λόγια, και οι σκέψεις μας, δεν είναι τέτοια που περιμένει ο Άγιος Θεός από μας τους χριστιανούς.

00:04:53
Και η αίσθηση ότι έτσι είναι τα πράγματα μας δημιουργεί μία γλυκιά ανοίξη μέσα μας και μας οδηγεί σε μία αλλαγή ζωής, σε μια μετά-νοια, μία αλλαγή νοός, αλλαγή ζωής, απόφαση για να αρέσουμε στο Θεό από δω και πέρα. Και η μετάνοια δεν είναι μία… ένα σημείο, είναι μια πορεία, προς την τελειότητα, προς το να αρέσουμε στον Χριστό.

00:05:23
[απευθύνεται το κοινό]

00:05:35
Ένα από τα κύρια μέτωπα του νέου ανθρώπου είπαμε ότι μαζί μ’ όλες τις άλλες… μ’ όλη την άσκηση να… για τις αρετές του Χριστού, είναι και η αγνότητα. Και αναπτύξαμε γιατί είναι με δυο λόγια, γιατί είναι απαραίτητο αυτό, ποια είναι τα… τα αρνητικά συμπτώματα, του να μην… να μην αγωνίζεται ο άνθρωπος σε αυτά τα θέματα, ο νέος άνθρωπος, και για τις λεγόμενες προγαμιαίες σχέσεις, και που οδηγούν αυτές, από… πνευματικής, θεολογικής, ψυχολογικής, και κοινωνικής απόψεως.

00:06:29
Ότι δε συμφέρει η αμαρτία, σε καμιά περίπτωση. Δε συμφέρει η αμαρτία σε θέματα αγνότητος, ιδιαίτερα, στο νέο άνθρωπο, και ότι δεν είναι αυστηρή η Εκκλησία μας λέγοντας μη αυτό μη εκείνο διότι από αγάπη θέλει να μας προφύλαξη. Όπως ακριβώς η μάνα προφυλάσσει το παιδάκι της που έχει άγνοια του κινδύνου.

00:07:02
Έτσι έρχεται μέσα μας μια… ωριμάζει η απόφαση να αγωνιστούμε. Ακόμη κι αν γίνανε λάθη, και από πολλούς νέους ανθρώπους έγιναν λάθη, όμως αποφασίζουν πολλοί νέοι άνθρωποι να βάλουν τέρμα σ’ αυτή τη ζωή των λαθών και να αγωνιστούν από δω και πέρα με μετάνοια, με πόθο Θεού, να ζήσουν μια καθαρή ζωή. Και είναι πολλοί τέτοιοι νέοι. Δεν είναι ουτοπία αυτός ο αγώνας, δεν είναι απραγματοποίητος, δεν είναι ακατόρθωτος, δεν είναι δυσβάστακτος ούτε φοβερά δύσκολος. Είναι κατορθωτός, είναι αρκετά εύκολος με τη χάρη του Θεού. Χωρίς το Θεό όλα δύσκολα είναι, και ακατόρθωτα. Με τη Χάρη του Θεού όλα ομορφαίνουν, όλα γίνονται πολύ πιο εύκολα, και όμορφα. Και απολαμβάνει μετά ο νέος άνθρωπος τους καρπούς αυτού του αγώνος και χαίρεται και αποκτά αυτογνωσία κοσμογνωσία θεογνωσία.

00:08:16
Πάνω κάτω αυτά είπαμε, σε γενικές γραμμές, και μετά γίναν κάτι ωραίες ερωτήσεις. Που… χάρηκα και εγώ διότι βλέπω ότι υπάρχει κρίσης και δεν το αμφισβήτησα ποτέ αυτό, αλλά κι από το…. έτσι απ’ τις δικές σας τις συνάξεις χάρηκα που έβλεπα νέους ανθρώπους με κρίση, βαθιά, με σεβασμό στις απόψεις της Εκκλησίας, ακόμη και σαν άνθρωποι μπορεί κάποιος να έχει κάποια αντίρρηση ή κάποια αμφιβολία, κάποια επιφύλαξη, η Εκκλησία δέχεται και θέλει να ακούει τις αμφισβητήσεις σας, τις απορίες σας, τις ενστάσεις σας, για να πληροφορεί, για να παρηγορεί, να ενισχύει.

00:09:16
Σ’ αυτά λοιπόν τα… έχοντας ως δεδομένα, επειδή υπήρχαν κι άλλα χέρια τα οποία… υψωμένα τα σταματήσαμε, τα κατεβάσαμε, θα ήθελα να ρωτήσω έτσι πάλι την αγάπη σας αν έχοντας διατηρήσει τις μέσα σας αυτό το… αυτά που ελέχθησαν μέσα, την προηγούμενη φορά, σ’ αυτή την Εκκλησία, υπάρχουν απορίες για συζήτηση ή απάντηση σχετικά με αυτά που είπαμε.

00:10:01
Έχω ένα χαρτάκι εδώ με κάποια… ερωτήματα, είναι ελαφρώς… σχετικά δηλαδή, όλα είναι σχετικά στην πίστη μας. Όλα για τον εν Χριστώ αγώνα, αλλά πιο πολύ πάνω στα θέματα, τα ειδικά θέματα της αγνότητας και των προγαμιαίων σχέσεων αν ήθελε… αν ήθελαν κάποιοι να ρωτήσουνε και να προχωρήσουμε μετά σε ότι είναι γραμμένο.

Ναι.

00:10:35
Ακροατήριο: Κάποια ζευγάρια ισχυρίζονται ότι είναι απαραίτητο να έχουν αυτές τις προγαμιαίες σχέσεις, μια ολοκληρωμένη σχέση τέλος πάντων, για να αποχτήσουν εμπειρία με την πρόφαση ότι… θα… αποφύγουν το διαζύγιο μετά στο γάμο. Δηλαδή θα αποχτήσουν αυτή την εμπειρία των πάντων. Πια είναι η [ασαφής] σ’ αυτό το θέμα;

π. Φιλόθεος: Η εμπειρία των πάντων.

[ακροατήριο γελά]

00:11:03
Ναι.

00:11:10
Καταρχήν να διευκρινίσω ότι δεν… δεν θέλω να πω δικές μου θέσεις έτσι; Αλίμονο αν λέμε… τις δικές μας σοφίες, σε εισαγωγικά. Αυτά που σας είπα την προηγούμενη φορά, κι αυτά που σας λέει ο… ο Άγιος καθηγούμενος της μονής Μαχαιρά, ο πατήρ Αθανάσιος, δεν είναι ανθρώπινες σκέψεις, επινοήσεις, αλλά προσπαθούμε να λέμε αυτά που λέει Εκκλησία.

00:11:40
Λοιπόν, με τη Χάρη του Θεού λοιπόν λέμε ότι και θέλω να… να τα ελέγχετε κι εσείς αν αυτά που λέμε… γιατί κι εσείς όλοι μας είμαστε Εκκλησία, δεν είναι οι ιερείς μόνο Εκκλησία. Αν βλέπετε κάτι που… που σας… που νομίζεται ότι δεν είναι όπως τα λέει η Εκκλησία, να το λέτε. Πάτερ αυτό δεν νομίζω να είναι όπως… το λέτε να είναι… η άποψη της Εκκλησίας. Και θέλουμε τη δική σας συμβολή και την βοήθεια.

00:12:10
Λοιπόν, να πούμε λοιπόν ότι… ποιος είναι ο σκοπός του γάμου. Από κει ξεκινάει το πράγμα. Αν δύο νέοι άνθρωποι που αρχίζουν την ζωή τους με την ευλογία του Θεού και της Εκκλησίας, με το μυστήριο του γάμου, γνωρίζουν τι σημαίνει αυτό, ξέρουν και πως θα προχωρήσουν, και με ποιες προϋποθέσεις θα φτάσουν στο… στην ώρα αυτή.

00:12:46
Δηλαδή, ενώνονται οι δύο άνθρωποι, ο πρώτος και μέγας κυριότατος σκοπός του γάμου, είναι να οδηγήσει τους δύο ανθρώπους στην ένωση τους με τον Θεό. Αυτός είναι ο σκοπός του γάμου, και όλης της ζωής.

00:13:09
Μέσα από την αγάπη των δύο συζύγων, μέσα από την αλληλοβοήθεια, από τον κοινό αγώνα, ν’ αρέσουν και οι δύο ξεχωριστά ο ένας και όλοι η οικογένεια μαζί στον Θεό, και βοηθούμενοι μέσα στις δυσκολίες της ζωής κατευθύνονται σ’ αυτό το μεγάλο σκοπό.

00:13:34
Γι’ αυτό και παίρνουν μια μεγάλη ευλογία να υπερβούν όλες τις δυσκολίες που θα συναντήσουν μεταξύ τους, να γίνουν καλοί σύζυγοι, και ενδεχομένως καλοί γονείς, στο μυστήριο του γάμου, απ’ το μυστήριο του γάμου. Η Χάρις του Θεού εκεί δίδει τα δώρα, την μεγάλη την Χάρη, γι’ αυτό άλλωστε κάνουμε… κάνετε και τον γάμο στην Εκκλησία, και όχι στο δήμαρχο, στο δημαρχείο.

00:14:09
Ε… έχοντας λοιπόν γνώση του μεγάλου αυτού σκοπού, οι Χριστιανοί νέοι, δεν αρχίζουν επιπόλαια θέλοντας να έχουν πρωθύστερα σχήματα. Το είπαμε αυτό την προηγούμενη φορά. Και ψυχολογικά δεν βοηθούνται με τα πρωθύστερα σχήματα, αλλά και… αυτό θα μπορούσε να ισχύει σ’ όλο το… σ’ όλη τη ζωή του ανθρώπου. Να τα γνωρίζουν όλα, κοσμικά, όχι όπως τα θέλει ο Θεός.

00:14:55
Ο Θεός μας τα γνωρίζει όλα με ένα δικό του τρόπο όταν εμείς ακολουθούμε τις άγιες εντολές, και έχει ομορφιά, και ανθρώπινη ομορφιά και τάξη, όταν ακολουθούμε τις εντολές της Εκκλησίας μας και του Θεού, και η ζωή μας δεν αποτυγχάνει, παρά τις δυσκολίες.

00:15:18
Οι… οι άνθρωποι που ‘ναι χωρίς Θεό, θέλοντας α εξασφάλιση, τακτοποίηση, χωρίς Θεό, θέλουν να είναι σίγουροι. Αυτή η σιγουριά δεν είναι μόνο για το γάμο, για όλη τη ζωή. Επειδή ο άνθρωπος που δεν έχει το Θεό στη ζωή του, θέλει ασφάλειες. Τι νομίζετε; Γιατί γεμίσαμε γεμάτο ασφάλειες;

[ακροατήριο γελά]

Ναι. Γιατί δεν υπάρχει ασφάλεια κοντά στο Θεό.

00:15:51
Ασφάλεια αυτού, ασφάλεια εκείνο, ζωής, πυρκαγιάς, καταστροφής οικονομικής, ασφαλίζουν λέει οι τραγουδιστές την φωνή τους,

[ακροατήριο γελά]

οι ποδοσφαιριστές τα πόδια τους, οι μπασκετμπολίστες τα χέρια τους, γιατί; Δεν υπάρχει ασφάλεια του Θεού.

00:16:10
Δεν αισθάνεται… αισθάνεται ανασφαλής ο άνθρωπος χωρίς Θεό. Και σου λέει, κάτι πρέπει να κάνω. Πρέπει να έχω σύνταξη για τα γεράματα… Ακόμα και τα παιδιά – λέγαμε προχθές… προχθές σε κάποιες άλλες συνάξεις μου με μεγάλους κυρίους, και νέοι ήσαν, ότι… τα παιδιά μας πολλές φορές τα βλέπουμε σαν προέκταση της περιουσίας μας. Και εκτός των άλλων, ότι αντικείμενα για να γεμίσει το σπίτι, να χαρούμε, τι ωραία, να παινευόμαστε στη γειτόνισσα που το παιδί μας πέρασε στο πανεπιστήμιο ή ξέρω ‘γω έκανε αυτό έκανε εκείνο, να έχουμε και μια… ασφάλεια για τα γηρατειά μας, με το παιδί που θα μας γηροκομήσει. Γι’ αυτό τα θέλουμε τα παιδιά. Υποβιβάζοντας την αξία της ζωής, την αξία των παιδιών μας, τα οποία έχουν αξία καθαυτά.

00:17:11
Ο Θεός τα φέρε τα παιδιά στη ζωή για αυτά, όχι για μας. Για να κληρονομήσουν την αιώνια βασιλεία, και μας έβαλε και μας δίπλα τους να τους βοηθήσουμε. Εμείς όμως από κοσμική απόψε θέλουμε να εξασφαλίσουμε το παρόν και το μέλλον μας, με τα παιδιά, με όλα. Και το μέγα… μέγα αυτό δώρο της ζωής, το υποβιβάζουμε εμείς σ’ ένα αντικείμενο… χαμερπή δηλαδή κριτήρια. Αποτυχία είναι αυτό.

00:17:48
Έτσι ο άνθρωπος που είναι χωρίς Θεό, αισθάνεται όλο ανασφάλειες και θέλει να είναι σίγουρος. Θα πάρω το σύντροφό της ζωής μου αλλά ξέρω ‘γω τι θα μου βγει; Πρέπει να τα ξέρω όλα. Μα τι να ξέρεις όλα; Τον εαυτό σου τον ξέρεις; Τον εαυτόν σου δεν τον ξέρεις, γιατί δεν έχεις τον Θεό. Αν έχεις το Θεό, σιγά-σιγά θα μαθαίνεις και τον εαυτό σου, και θα μαθαίνεις και το σύντροφο της ζωής σου, πνευματικά πρώτα.

00:18:23
Γι’ αυτό δυστυχώς αρχίζοντας έτσι τα νέα τα παιδιά, αρχίζουν με χαμόγελα, αρχίζουν με… δώρα, με… γλέντια, με πολλά και… μετά όλα αυτά… μετά από δυο τρεις μήνες… και τους περισσότερους ψάχνουμε για δικηγόρο. Γιατί; Γιατί λείπει ο Χριστός. Και δεν είναι… δεν είναι ότι τα βρίσκουν ανθρωπίνως, ότι έχουνε… ταιριάζουν, ότι…

[παύση]

00:19:13
Βλέπουμε σε πολλά… στις πιο πολλές περιπτώσεις τι γίνεται; Ποια είναι… ποια αίτια επικαλούνται οι νέοι άνθρωποι για διαζύγια; Διαφορά χαρακτήρων λέει. Είναι τελείως ανόητος αυτός ο όρος. Τι θα πει διαφορά χαρακτήρων; Πείτε μου έναν άνθρωπο που να είναι απόλυτα όμοιος με τον άλλον.

[ακροατήριο γελά]

Κανένας, σ’ όλη την ιστορία της ανθρωπότητος. Δεν υπάρχει απόλυτα… ένας άνθρωπος να είναι με τον άλλον ίδιος. Συνεχώς, όλοι οι άνθρωποι, και ο ένας συμπληρώνει τον άλλον. Αλίμονο αν ήταν ίδιοι όλοι.

00:19:50
Λείπει ο Χριστός, γι’ αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί ο γάμος.

00:20:01
Λοιπόν, το πιο ασφαλές, το πιο σίγουρο, είναι να αγαπήσει ο ένας τον άλλον πνευματικά πρώτα, χωρίς να αρνούμαστε το συναισθηματικό φυσικά, είναι μια δύναμη της ψυχής και το συναίσθημα, αλλά η εν Χριστώ λογική επικρατεί. Γι’ αυτό και τα κριτήρια αδελφοί μου, και για σας και για όλους τους νέους, πρέπει να είναι πνευματικά πρώτα.

00:20:26
Και πάντοτε η τήρησης των εντολών του Χριστού πρέπει να διέπει την ζωή μας, να είναι πρώτη, η πρώτη επιλογή μας, και έτσι θα ευλογήσει ο Θεός.

00:20:38
Τα άλλα είναι άνθρωποι φόβοι. Αυτό που λένε με άλλα λόγια πολλοί, αν πας με το σταυρό, θα σε πατήσουν. Είναι… είναι η… η… ο λογισμός του διαβόλου αυτός.

00:20:53
Είναι ο λογισμός του διαβόλου. Τι [ασαφής]. Και στον Χριστό δεν ήταν ο πόλεμος του διαβόλου; «ει βασιλεύς ει του Ισραήλ, κατάβα απο του σταυρού και πιστεύσομεν». Αυτό λέγανε. Εξωτερικά δε φαίνεται. Ανθρώπινος δε φαίνεται η ισχύς του σταυρού, η ισχύς του… της υπακοής στον… στις εντολές του Χριστού. Μυστικά είναι αυτά. Ούτε ο Χριστός… επειδή του λέγανε αυτά τα πράγματα είπε εντάξει, να σας δείξω τη δύναμή μου. Μα η δύναμη του Χριστού ήταν η ταπείνωσής του, η αγάπη του, ο σταυρός του. Η δόξα του Χριστού είναι ο σταυρός του. Θυμάστε που είπε, «νῦν ἐδοξάσθη ὁ υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου». Η δόξα του Χριστού είναι ο σταυρός. Και η δόξα του χριστιανού πάλι ο σταυρός του Χριστού είναι, η υπακοή στις εντολές του Χριστού. Το κόψιμο του… του θελήματός μας, του σαρκικού φρονήματος, του γήινου φρονήματός μας, και η υπακοή στις εντολές του Θεού. Αυτή είναι η δόξα και η δύναμης και η χάρης του χριστιανού.

00:21:59
Αν θέλουμε να τα κάνουμε ανθρώπινα, να αρέσουμε στους ανθρώπους, εύκολα είναι εξωτερικά, αλλά δεν έχουμε Χάρη Θεού όμως.

00:22:09
Είναι σταυρός. Σταυρώνοντας την ανθρωπίνη λογική, που θέλει να τα ξέρει όλα από την αρχή, χάνουμε την Χάρη του Θεού. Εμείς όμως καλούμαστε από τον Άγιο Θεό, και την λογική μας, να την βουτούμε μέσα στη [ασαφής] του Θεού, και να την σταυρώνουμε, για να αγιάζετε. Και δεν θέλουμε έναν κόσμο ωραίο αλλά χωρίς Θεό. Θέλουμε όλα τα ωραία να τα ευλογεί ο Θεός πρώτα, κι αν είναι σύμφωνα με το θέλημα του Θεού να τα ακολουθούμε.

00:22:59
Πήραμε κάποια απάντηση; Ναι. Κανείς άλλος;

Ναι.

00:23:09
Ακροατήριο: Στην Κύπρο υπάρχει συνήθεια… του αρραβώνα και μετά του γάμου [ασαφής φράση] είναι αφού μας διάβασε ο ιερέας την ευχή του αρραβώνος είναι εντάξει μένομε μαζί και τα λοιπά. Θέλω να ξέρω τι είναι αυτή η ευχή που διαβάζει ο ιερέας…

π. Φιλόθεος: Συνηθίζεται ως μυστήριο ο αρραβώνας; Δεν είναι… μια ευχή είναι, δεν είναι… συνάπτεται με το γάμο από ότι ξέρω. Έτσι δεν είναι;

κ. Νικολαΐδης: Ναι. Η τέλεση του αρραβώνος γίνεται πριν από το μυστήριο του γάμου στην Εκκλησία.

π. Φιλόθεος: Εκείνο είναι μια ευχή.

Ακροατήριο: [ασαφής]

π. Φιλόθεος: Μια ευχή, δεν είναι… δεν είναι… δηλαδή γιατί αν γινόταν όπως γινόταν παλιά, όταν γίνεται ξεχωριστά ο αρραβώνας μετά και χωρίσουνε οι άνθρωποι θέλει διαζύγιο. Γι’ αυτό ακριβώς η Εκκλησία…

Ακροατήριο: Έτσι είναι… [ασαφής]

Ακροατήριο: Όχι… [ασαφής]

π. Φιλόθεος: Νομικά…

Ακροατήριο: [ασαφής]

[φασαρία από το ακροατήριο]

00:24:09
κ. Νικολαΐδης: Έχει επικρατήσει και κακώς στην Εκκλησία Κύπρου. Στην ελλαδική Εκκλησία απαγορεύεται αυστηρώς ιερεύς να ευλογήσει αρραβώνες, και τιμωρείται μάλιστα. Εν πάση περιπτώσει, αποτελεί αντικείμενο σκέψεως γέροντα, και για την ιεραρχία της Εκκλησίας Κύπρου να καταργήσει αυτό το πράγμα, αλλά… πρέπει να περάσει κάποιος χρόνος και κάποια ενημέρωση [ασαφής] του λαού. Δυστυχώς επικρατεί αυτό το πράγμα στην Εκκλησία Κύπρου και μάλιστα το συνδέουν με αυτό που είπε η… η κοπέλα προηγουμένως, δεν είναι η ακολουθία των μνήστρων, που υπάρχει στην διάταξη, την τελετουργική, του μυστηρίου του γάμου. Απλώς είναι μία απλή ευχή, μια απλή θα λέγαμε που διαρκεί περίπου 2-3 λεπτά, τίποτε περισσότερο. Όμως, να πω γέροντα ότι στην περίπτωση που ευλογείται αρραβώνας, για να υπάρξει διάλυση, όχι διαζύγιο, διαλυτήριο του αρραβώνος, το διαλυτήριο γίνεται για οποιονδήποτε λόγο. Δηλαδή αν πει ο ένας δεν θέλω εγώ το άλλο πρόσωπο, μπορεί από μόνος του, χωρίς να υπάρχει και να προσάψει οποιαδήποτε κατηγορία εναντίον του άλλου, να διαλύσει αυτό τον αρραβώνα. Δεν ξέρω αν είναι σαφές αυτό το πράμα.

π. Φιλόθεος: Ναι ναι, νομίζω σαφές.

κ. Νικολαΐδης: Αλλά κακώς συνδέεται, κακώς συνδέεται, με αυτό που ανάφερε προηγουμένως η κοπέλα, είναι λάθος.

00:25:34
Ακροατήριο: Κύριε Νικολαΐδη, να ρωτήσω κάτι. Σ’ αυτή την περίπτωση όμως μπορούνε [ασαφής] προγαμιαίες σχέσεις; Να υπάρχουν προγαμιαίες σχέσεις;

κ. Νικολαΐδης: Όχι, είπα κακώς, και γι’ αυτό απασχολεί την ιεραρχία αυτό το πράγμα, επειδή σε αρκετές περιπτώσεις, τις πιο πολλές, δυστυχώς συνδέεται η σύναψη προγαμιαίων σχέσεων. Αυτό είναι λάθος. Έχει το νόημα γέροντα εδώ στην Κύπρο ο αρραβώνας, αυτός που γίνεται, η ευλογία των μνήστρων, δηλαδή που είναι μια πολύ σύντομη… μάλλον περισσότερο γέροντα είναι για να φορέσουν τη βέρα που γίνεται αυτό το πράγμα. Δεν έχει όμως καμία σχέση με την σύναψη προγαμιαίων σχέσεων.

00:26:19
π. Φιλόθεος: Είπαμε και την προηγούμενη φορά νομίζω, τα πεντάλεπτα τα λεγόμενα, αν θυμάστε. Πέντε λεπτά προ του γάμο δεν είστε σύζυγοι. Όπως πέντε λεπτά πριν υπογράψει το συμβόλαιο δεν έχει ισχύει το χαρτί και είναι χαρτί περιτυλίγματος, όπως πέντε λεπτά πριν από την ορκωμοσία – αυτά τα ανάφερε ο μακαριστός πατήρ Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος – πέντε λεπτά πριν την ορκωμοσία του προέδρου της Δημοκρατίας είναι απλός πολίτης, ο υποψήφιος πρόεδρος, έτσι και πέντε λεπτά πριν το μυστήριο δεν είστε σύζυγοι. Και πως μπορείτε λοιπόν πέντε λεπτά προ του γάμου να κάνετε τα των συζύγων.

00:27:05
Είναι αυτονόητο, δηλαδή δε χρειάζεται άλλη θεολογική ανάλυση. Απλώς το λέμε ότι… πολλές φορές και όχι μόνο στην Κύπρο, και στην Ελλάδα γίνετε, κι αλλού φυσικά, όταν θέλουν να δικαιολογηθούν, όχι τόσο πολύ οι νέοι άνθρωποι γιατί το είπαμε και την προηγούμενη φορά. Οι νέοι άνθρωποι δεν θέλουν να δικαιολογούνται. Κυρίως οι μανάδες και οι πατεράδες δικαιολογούνται για τα παιδιά τους. Και λένε τα γνωστά, τώρα έτσι γίνεται.

[ακροατήριο γελά]

Τι θα πει έτσι γίνεται; Αυτό είναι… «Ἰησοῦς Χριστὸς χθὲς καὶ σήμερον ὁ αὐτὸς καὶ εἰς τοὺς αἰῶνας». Δεν έχει έτσι γίνεται. Να ξεγίνει άμα γίνεται.

[ακροατήριο γελά]

Λοιπόν κι εσείς αδελφοί μου να τα χετε υπόψιν αυτά, είναι σοβαρά αμαρτήματα αυτά. Που μάλιστα, εμποδίσουν την Θεία Κοινωνία. Διότι είναι… μολύνουν την ψυχή και το σώμα του του του ανθρώπου. Και η Εκκλησία πάντοτε την αμαρτία την θεωρεί αμαρτία. Ως αποστασία και περιφρόνηση προς το θέλημα του Θεού. Που δεν… που δεν ωφελεί καθόλου αλλά ζημιώνει πολύ την ψυχή του ανθρώπου.

00:28:36
Αυτά τα λέμε όχι για να φοβίσουμε, όχι για να… φέρουμε βάρος, αλλά για ξεδιαλύνουν τα πράγματα και να έχετε μια πεντακάθαρη άποψη της Εκκλησίας μέσα σας για το τι είναι κακό και τι δεν είναι.

00:28:57
κ. Νικολαΐδης: Γέροντα, επιτρέπετε να πω κάτι;

π. Φιλόθεος: Παρακαλώ.

κ. Νικολαΐδης: Άλλωστε επιτιμώνται οι γονείς που δέχονται ή ανέχονται τα παιδιά τους όντως αρραβωνιασμένοι να συζούν στο ίδιο σπίτι.

π. Φιλόθεος: Ναι. Και αυτά να τα πείτε και στα παιδιά σας αργότερα, κι εσείς οι νέοι που θα κάνετε οικογένεια ή έχετε οικογένειες. Ήταν αυτό η ερώτησή σας, αυτό που είπατε; Ναι. Είναι ξεκάθαρο.

00:29:25
Εμείς… δεν δε μας ενδιαφέρει η άποψης του κόσμου. Ο κόσμος μας ενδιαφέρει, οι ψυχές των ανθρώπων μας ενδιαφέρουν, και πονούμε όταν αποστασιάζουν, όταν φεύγουν από την… από την ζωή της Εκκλησίας του Χριστού. Αλλά η… η κρίσης τους, η άποψής τους είναι λαθεμένη και δε φεύγουμε εμείς από τη Χάρη του Θεού, από την ευλογία του να τηρούμε… να θέλουμε να τηρούμε τις εντολές του Χριστού και της Εκκλησίας. Είναι ασφάλεια – αυτή είναι η πραγματική ασφάλεια.

00:30:04
Είναι σταυρός βέβαια. Υπάρχουν… τα γνωρίζουμε αυτά. Ειρωνείες πολλές, χλευασμοί. Δυστυχώς έγινε και τώρα στο τέλος προς το… τους τελευταίους μήνες έγινε ένας σάλος στην Ελλάδα, με κάποιες τέτοιες δηλώσεις, κάποιου επισήμου εκπροσώπου της Εκκλησίας, και πολλοί νέοι είχανε σκανδαλιστεί. Αλλά η ιερά σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος τοποθέτησε τα πράγματα και πολλές άλλες… πολλοί άλλοι μέσα στην Εκκλησία. Δεν υπάρχει δηλαδή αμφιβολία, δεν υπάρχει κάποια… κάποιο σκοτεινό σημείο σ’ αυτό, είναι ξεκάθαρα.

00:30:53
Ακόμη κι αν οι νέοι άνθρωποι δεν μπορούν να το καταλάβουν, ή μάλλον όχι δεν το καταλαβαίνουν, το καταλαβαίνουν, αλλά ξέρετε τι λένε; Πάτερ καλά είναι μάλλον αυτά που λες αλλά δύσκολα. Οι νέοι είναι για τα δύσκολα. Άμα λέτε εσείς οι νέοι ότι τα δύσκολα θέλετε να τα αποφεύγετε τότε τι να που οι μεγάλοι;

00:31:21
Η φιλοσοφία του κόσμου είναι αυτή, του κόσμο τούτου του απατεώνος, να μας… μαθαίνει να αποφεύγουμε τα δύσκολα. Να μην έχουμε υπομονή, να μην έχουμε… να μην ιδρώσει καθόλου, να μην κουραστεί καθόλου η ψυχή μας, να μην πονέσουμε, μακριά από κάθε είδους πόνο. Μα δεν είναι όμως αυτό.

00:31:54
Εμείς δεν αποφεύγουμε τον πόνο. Εμείς προσπαθούμε να… να αποκομίσουμε τα οφέλη του πόνο μεταμορφώνοντας τον πόνο μες την ζωή μας, εν Χριστώ.

00:32:07
Το παράδειγμα του Χριστού, του αρχηγού της πίστεώς μας, είναι εύγλωττο. Δεν απέφυγε το σταυρό. Και όχι μόνο για την σωτηρία μας βέβαια αλλά για να μας δώσει και τύπον στη ζωή μας, παράδειγμα. Και η ζωή των Αγίων, της Παναγίας μας, όλης της Εκκλησίας, δεν είναι αποφυγή πάση θυσία, κάθε είδους πόνου.

00:32:32
Θέλει λοιπόν αγώνα αδελφοί μου για να γίνουν τα ωραία στην ζωή μας. Ο κόσμος θέλει τα εύκολα, και γι’ αυτό μας κρύβει την ευλογία που έρχεται από τα δύσκολα, τα ωραία δύσκολα. Τα δύσκολα του Θεού, τα οποία όπως είπαμε αφού το αρχίσουμε δεν φαίνονται τόσο δύσκολα. Αλλά οπωσδήποτε θέλει κάποιον αγώνα.

00:33:05
Ο κόσμος [ασαφής] σας τα κρύβει αυτά, και σας λέει ψέματα. Πρώτον ότι είναι ακατόρθωτα άρθρα, αυτή η ζωή, ότι είσαι… κάτι εξωγήινο αν ζεις μια τέτοια ζωή, ή… γι’ αυτό αρχίζει να περιφρονεί τον νέο κάποιος κοσμικός όταν μάθει ότι έχει καθαρή ζωή, αγνή ζωή, χωρίς προγαμιαίες σχέσεις. Δεν το πιστεύουν, και όλη η ζωή εδώ η κοσμική είναι ένας βομβαρδισμός ανελέητος προς τους νέους ιδίως ανθρώπους για να τους πείσει ότι είναι όχι απλώς… αυτό είναι το φυσιολογικό, αλλά είναι ανόητο, ακαταλαβίστικο, τον να ζει κανείς μια ζωή έτσι με καθαρή την ψυχή και το σώμα του, και να μη μολύνετε με σαρκικούς μολυσμούς.

00:34:12
Και βέβαια όχι μόνο προ του γάμου αλλά και μετά του γάμου, μετά τον γάμο. Η ελεύθερη συμβίωση με άλλους, εκτός οικογενείας ανθρώπους, πρόσωπα, διαφημίζεται. Λέω, γιατί; Και το διαζύγιο, τι είναι και το διαζύγιο; Όπως αλλάζουμε το ρούχο μας. Το βαρεθήκαμε το αλλάζουμε βάζουμε άλλο. Και εκεί πάει, προς διάλυση και της οικογένειας πάει, εκεί θέλει να φτάσει ο διάβολος τον σύγχρονο άνθρωπο και μάλιστα και τους Ορθοδόξους. Τους άλλους τους κατάφερε.

00:34:50
Στη Δύση δεν υπάρχει… δεν έχει μείνει οικογένεια, έχει διαλυθεί. Δεν ξέρουν άλλωστε τι σημαίνει οικογένεια. Κάπου είχα ακούσει ότι είχαν κάνει ένα συνέδριο, περί οικογενείας, και άρχισαν να λένε – άρχισαν από τον ορισμό, και καταλήξαν στον ορισμό, χωρίς να ορίσουν τι είναι οικογένεια. Δεν προχώρησαν σε τίποτα άλλο. Τελείωσε το συνέδριο και δεν δεν καταλήξαν τι σημαίνει οικογένεια γιατί άρχισαν να μαλώνουν και να λένε πολλοί δυτικοί ότι οικογένεια είναι και η συμβίωση δύο ομοφυλοφίλων. Γιατί να μην είναι… γιατί να μην το πούμε κι αυτό; Και άρχισαν να λένε λοιπόν και δεν τελείωσαν πουθενά.

00:35:33
Αντιθέτως εμείς ξέρουμε τι είναι οικογένεια, γιατί σώζεται ακόμη με τη Χάρη του Θεού και της Εκκλησίας μας, η οικογένεια στην Ορθόδοξο πίστη και ζωή, στο λαό μας. Αυτά θέλουμε να διατηρήσουμε αδερφοί μου, και αυτά που θα δώσουν την ομορφιά στη ζωή σας. Κρατήστε λοιπόν πάση θυσία αυτή την ωραία παράδοση και ζωή. Κρατήστε την… τη Χάρη που λαμβάνετε με τον αγώνα σας στο γάμο, και με τον αγώνα προ του γάμου και με τον αγώνα μετά το γάμο.

00:36:17
Να έχετε τη Χάρη του Θεού και να χαίρεστε τα παιδάκια σας, τους συντρόφους σας, το σύζυγο ή την σύζυγό που θα σας δώσει… σας έδωσε ο Άγιος Θεός, η Εκκλησία, δίνοντάς σας την ευλογία των στεφάνων, που επιβραβεύοντας δηλαδή και τον αγώνα, ευλογώντας τον αγώνα που… της αγνότητος, μέχρι το γάμο. Άλλος κανείς θέλει να ρωτήσει τίποτα; Παρακαλώ.

00:36:55
Ακροατήριο: Αν δεν κάνω λάθος, το βιβλίο [ασαφής φράση], λέει όταν ο άνθρωπος είναι ελεύθερος, έχει δικαιώματα. Όταν παντρευτεί έχει δικαιώματα και υποχρεώσεις και όταν κάνει παιδιά μόνο υποχρεώσεις. Τώρα τι…

[ακροατήριο γελά]

Ακροατήριο: … ανάλογα [ασαφής φράση] ένα ζευγάρι μετά το γάμο του πως μπορεί να έχει [ασαφής φράση]

π. Φιλόθεος: Τι πως; Πως;

Ακροατήριο: Πως μπορεί να συνεχίζει να [ασαφής] τον Θεό, με όλες αυτές τις υποχρεώσεις. [ασαφής φράση] με όλες αυτές τις υποχρεώσεις [ασαφής] να μπορεί να μαγειρεύει να… να δουλεύει και να…

[ακροατήριο γελά]

Ακροατήριο: … αν κανονικά ένας νέος τα σκεφτεί όλα αυτά, τότε πρέπει να κοιτάξει τον άλλον δρόμο.

π. Φιλόθεος: Τον μοναχισμό;

Ακροατήριο: Ναι.

00:37:49
[απευθύνεται στο κοινό]

00:38:20
π. Φιλόθεος: Ένα άλλο που μας μαθαίνει… που σας μαθαίνει και μας μαθαίνει ο κόσμος, είναι τα δικαιώματα.

00:38:30
Είπαμε πάλι προχθές μερικά γύρω από το θέμα δικαίωμα. Τα δικαιώματα των Χριστιανών αδερφοί μου είναι στο Χριστό. Στην αγάπη μας προς τον Χριστό και προς τους συνανθρώπους μας. Όσο πιο πολύ αγαπάει κανείς τον Θεό, αγωνίζεται να αγαπάει και τον συνάνθρωπό του, και αισθάνεται ότι όσο πιο πολύ αγιάζετε, τόσο πιο πολύ, τόσο λιγότερα δικαιώματα έχει σ’ αυτό τον κόσμο.

00:39:09
Τα δικαιώματα θα τον περιμένουν στην αιώνια ζωή. Εκεί θα γίνει ταμείο, και θα αποδοθούν, οι οφειλές της αγάπης. Και ο Απόστολος Παύλος λέει ότι, δεν οφείλουμε ο ένας τον άλλον τίποτε, τρόπον τινά δεν έχουμε δικαιώματα, παρά να αγαπάμε ο ένας τον άλλον.

00:39:41
Μ’ αυτό το πνεύμα, ο γάμος είναι μια πορεία αγάπης. Όχι όμως αγάπης όπως τα ακούμε… τα ακούτε στα τραγούδια.

[ακροατήριο γελά]

Μια φορά πήγαινα από μια πόλη σε μια άλλη στην Ελλάδα, και ήμουνα στο αυτοκίνητο, σε λεωφορείο. Και όταν έφτασα στον προορισμό μου εκεί με περίμεναν κάποιοι Χριστιανοί και μου λένε, πως πέρασες λέει πάτερ; Τους λέω, έμαθα όλες τις τελευταίες επιτυχίες,

[ακροατήριο γελά]

και σε όλες τις εγκλήσεις και τις πτώσεις και τα… τους αριθμούς, περί αγάπης.

[ακροατήριο γελά]

Και σε όλα τα πρόσωπα.

00:40:33
Αυτή είναι μια κοσμική αντίληψης, δεν είναι αγάπη αυτό. Η αγάπη είναι θυσία. Και ο γάμος έτσι έχει ευλογία και χαρά και γίνεται λιμάνι, ευτυχία, όταν είναι θυσία.

00:40:55
Όπως λέγαμε, όχι να λέμε στους άλλους, αυτό που θέλω να κάνεις για την δική μου την ικανοποίηση θέλω να το κάνεις. Με άλλα λόγια, είσαι ελεύθερος να κάνεις αυτό που θέλω.

[ακροατήριο γελά]

00:41:22
Ε μια τέτοια αντιμετώπιση του συντρόφου της ζωής, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα δώρα του Θεού, αμαυρώνεται. Και μετά καταντά ο γάμος από ομορφιά, από χαρά, από ευτυχία, δυσβάστακτο φορτίο. Και αρχίζουν μετά τα… οι αντεγκλήσεις. Ένα σου και ένα μου. Σήμερα εγώ έκανα αυτή τη δουλειά, αύριο η σειρά σου. Κοίτα μην τυχόν και δεν γίνει, ή θα γίνουμε από δυο χωριά.

[ακροατήριο γελά]

Και αρχίζουν δηλαδή μετά οι προστριβές ακριβώς επειδή έχω δικαίωμα.

00:42:14
Αν όμως ξέρεις ότι ο άλλος είναι ένα από τα μεγαλύτερα δώρα του Θεού στη ζωή σου, και αγωνίζεσαι έτσι να τον αγαπάς τον σύντροφό σου, αυτόν που σου έδωσε ο Χριστός και η Εκκλησία, κι αν προσφέρεσαι εσύ με θυσία, θυσιαστική αγάπη, στον άντρα σου ή στη γυναίκα σου, κερδίζοντάς τον εν Χριστώ και σε βοηθώντας αυτόν να σε βοηθεί, η ζωή γίνεται μια… μια… συνεχής προσφορά αγάπης, και μία ανταλλαγή δώρων. Και αυτό είναι το ήθος της Εκκλησίας μας, το ήθος της Θείας Λειτουργίας. Τι κάνουμε στην Θεία Λειτουργία; Προσφερόμαστε ο ένας στον άλλον, «Ἑαυτούς καί ἀλλήλους […] Χριστῷ τῷ Θεῷ παραθώμεθα», και προσφερόμαστε όλοι μαζί ενωμένοι στο Θεό. Και προσφέρουμε δώρα στο Θεό.

00:43:29
Και ο Θεός μας δίνει τα δικά του δώρα. Μια ανταλλαγή δώρων είναι η Θεία Λειτουργία. Προσφέρουμε εμείς όλη τη ζωή μας, «Σοὶ παρακατατιθέμεθα τὴν ζωὴν ἡμῶν ἅπασαν καὶ τὴν ἐλπίδα, Δέσποτα φιλάνθρωπε», και προσφέρουμε ταπεινά δώρα, την δική μας την ανθρώπινη αγάπη, την ανθρώπινη προσφορά, την… όλο τον αγώνα της ζωής μας που συμπεριλαμβάνεται και συνοψίζεται στον άρτο και το οίνο, «καὶ παρακαλοῦμέν σε καὶ δεόμεθα καὶ ἱκετεύομεν», να έρθει ο Παράκλητος, η Χάρις του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, να αγιάσει αυτά τα δώρα που δίνουμε εμείς λέγοντας «Τὰ σὰ ἐκ τῶν σῶν σοὶ προσφέρομεν …», κι αυτά τα φτηνά και ανθρώπινα και ταπεινά δώρα μας που όμως περιλαμβάνουν όλη την ταπεινή, την ανθρώπινη, την δική μας, φτωχή αγάπη έστω όμως, αγάπη όμως, προς τον Χριστό, προς τον Θεό, προς τον εν Τριάδι Θεόν μας, δίνουμε αυτά τα τα πείνα δώρα και ο Θεός μας δίνει τα δικά του δώρα. Πια;

00:44:44
Το Σώμα και το Αίμα του. Τη Χάρη του, και κοινωνούμε με τον Θεόν προσφέροντας τα δώρα και δεχόμενοι τα δώρα του. Αυτό είναι το ήθος της Εκκλησίας, αυτό είναι το ήθος της Θείας Λειτουργίας. Θυσιαστικό, ευχαριστιακό. Ήθος προσφοράς. Αυτή είναι η πραγματική αγάπη. Η άλλη αγάπη είναι μη χειρότερα. Είναι κοσμική αγάπη. Τι αγάπη; Δηλαδή δεν έπρεπε να την λέγαμε… κάπως αλλιώς έπρεπε να την λέμε.

00:45:22
Γι’ αυτό όταν αγαπά λοιπόν κάποιος τον… τον σύντροφόν του, τον σύζυγό του, την σύζυγό του, έχοντας ως πρότυπο αυτή την αγία αγάπη της Εκκλησίας, παραιτείται από τα φτηνά ανθρώπινα δικαιώματα, και μπαίνει μέσα το… μόνο το δικαίωμα της αγάπης.

00:45:51
Το δικαίωμα σε… με την αρχαία Ελληνική έννοια. Η επανόρθωσης της αδικίας. Η τακτοποίησης των πραγμάτων και όχι απαίτησης γήινων… θελημάτων, αξίωμα, εγωιστικό.

00:46:16
Όπως και λέγοντας… ερμηνεύοντας αυτά που λένε οι άγιοι Πατέρες, προχθές λέγαμε ότι το δικαίωμα του Θεού – ακούμε στον Άμωμο και σε άλλες… στους Ψαλμούς, περί των δικαιωμάτων του Θεού. «Εὐλογητὸς εἶ, Κύριε, δίδαξόν με τὰ δικαιώματά σου». Θυμάστε που το λέμε; Τι δικαίωμα δηλαδή, πιο είναι το δικαίωμα του Θεού; Το δικαίωμα του Θεού είναι η αγάπη του. Είναι κατά συνεκδοχήν ο νόμος του Θεού ο όποιος εκφράζει την αγάπη του.

00:46:51
Φώτισε με Κύριε να γνωρίσω τον νόμο σου, αυτό λέμε. «Εὐλογητὸς εἶ, Κύριε, δίδαξόν με τὰ δικαιώματά σου». Να γνωρίσω την… τον άγιο νόμο σου, που εκφράζει την αγάπη σου που γίνεται… που έρχεται για να με λύτρωση από την αδυναμία να αγαπήσω εσένα και το συνάνθρωπό μου.

00:47:18
Αν μπούμε σε αυτό λοιπόν το ωραίο ήθος, σ’ αυτή την ωραία ζωή, τότε μαθαίνουμε ότι όλα τα άλλα είναι κοσμικά πράγματα, μακριά από το… από τη Χάρη του Θεού γι’ αυτό και δεν λυτρώνω, γι’ αυτό και ο… ο γάμος μένει ένα κοσμικό γεγονός αν δεν βαπτιστεί σ’ αυτό το άγιο ήθος της ευχαριστίας της αγάπης της Εκκλησίας του Θεού.

00:47:44
Και ως κοσμικό γεγονός δε λυτρώνει, δεν αναπαύει, δεν ειρηνεύει, δεν χαροποιεί τον άνθρωπο. Και άμα δεν έχεις την χαρά, την ευλογία του Θεού, αρχίσεις να ψάχνεις ανθρώπινα υποκατάστατα. Και να λες γιατί εσύ και όχι εγώ, γιατί να γίνει αυτό, γιατί και εγώ έχω δικαίωμα να κάνω, γιατί να μαγειρεύω όλο εγώ, να μαγειρεύεις κι εσύ. Και αρχίζουν μετά οι συγκρούσεις που… δεν προέρχονται από… από αυτό το πνεύμα της αγάπης που λεμέ, θυσιαστικό.

00:48:23
Και στην ουσία χτυπάμε τον εαυτό μας. Χτυπώντας τον άντρα σου, χτυπάς τον εαυτό σου. Πονώντας, προκαλώντας πόνο στο σύντροφό σου, τον εαυτό σου προσβάλλεις. Γιατί ο άλλος δεν είναι άλλος, είσαι εσύ. Σας ένωσε ο Θεός, η Χάρης του Θεού, με σκοπό να ενωθείτε εν Χριστώ.

00:48:54
Τι άλλο είχατε πει; Κάτι ρωτήσετε.

Ακροατήριο: Και αν πραγματικά [ασαφής φράση]

π. Φιλόθεος: Ε καλά αυτό είναι κάτι… [ασαφής] που λέμε ανάλογα τι κλίση δίνει ο Θεός. Κλίση και με γιώτα και με ήττα. Ροπή, κατεύθυνση, αλλά και κλήση, κάλεσμα.

00:49:19
Ε… πάντως να ξέρετε και ο μοναχισμός και ο γάμος το ίδιο Ευαγγέλιο έχουν, τις ίδιες εντολές του Χριστού έχουν. Γι’ αυτό και οι… λέει και ο Απόστολος, κι εσείς λέει οι έγγαμοι, ως μη έχοντες γυναίκες, γυναίκας πορεύεσθε, αγωνίζεσθε, ζείτε. Με ποια έννοια; Δηλαδή με το πνεύμα του «άνω σχώμεν τας καρδιάς», της Θείας Λειτουργίας. Δεν έχουμε εμείς οι μονάχοι δικό μας Ευαγγέλιο κι εσείς δικό σας. Άλλο τώρα ότι ο μοναχός ζει πιο… άμεσα την εν Χριστώ ζωή. Με έναν δικό… έναν ιδιαίτερο τρόπο. Πιο έντονο.

00:50:19
Κι εσείς όμως μέσα στην… μέσα στην ζωή, μέσα στον κόσμο, τηρούντες τις εντολές του Χριστού, έχοντες το ήθος αυτό που προείπαμε, την εν Χριστώ άσκηση, τον αγώνα, ν’ αρέσετε στο Θεό, «ου μακράν εστέ της βασιλείας του Θεού». Και ο καθένας βέβαια… όχι να απορρίπτουμε το… να ακολουθούμε το μοναχισμό ε… αποστρεφόμενοι τον γάμο. Γιατί θα φτάσουμε στο σημείο ξέρω ‘γω να έχουμε αυτό που είπαμε προηγουμένως, δικαιώματα. Και τι θα γίνει εγώ… δηλαδή μια ζωή θα μαγειρεύω; Και μια ζωή θα… πλένω και θα… σιδερώνω; Όχι γι’ αυτό θα γίνω μοναχός ή μοναχή.

[ακροατήριο γελά]

Για να μη μαγειρεύω, για να… και ο μοναχός μαγειρεύει.

[ακροατήριο γελά]

00:51:23
Αλλά θα γίνω μοναχός, θα γίνω μοναχή γιατί αυτή είναι η κλίσης μου προς τον Θεό. Από τον Θεό. Με γιώτα και με ήττα, κλίσης. Και ένας άλλος έλεγε και με ύψιλον. Είναι για τους ανορθόγραφους αυτό λέει.

[ακροατήριο γελά]

Ναι.

00:51:48
Ακροατήριο: [ασαφής φράση], πια όπλα πρέπει να χρησιμοποιούν στη ζωή τους για να μπορέσουν να κρατηθούν αγνοί και ωραίοι μέχρι την μέρα του γάμου; [ασαφής φράση]

π. Φιλόθεος: Όλα όσα λέει η Εκκλησία μας και η αγία παράδοσής μας, αυτά τα οποία… έχει πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων σήμερα ο κοσμικός άνθρωπος, και έχει βάλει άλλα «ωραία», κοσμικά. Είναι ας πούμε η τηλεόρασης, τα έντυπα τα… άσεμνα, τα κοσμικά τα γλέντια που δεν έχουν καμία σχέση με τα γλέντια της Εκκλησίας, η περιφρόνηση στην νηστεία, η περιφρόνηση στην… στα σεμνά ήθη, γενικότερα, στη σεμνή εμφάνιση, στα… περιφρόνηση σ’ όλοι την παράδοση του ευσεβούς λαού μας, ο οποίος έχει μέσα τα σπέρματα της μετανοίας, της αγάπης προς τον Θεό.

00:53:17
Αν ακολουθήσουμε βήμα προς βήμα αυτά που μας λέει η Αγία Εκκλησία μας, ο Χριστός, κι αυτά βέβαια για τον συγκεκριμένο νέο ιδίως άνθρωπο θα μας τα πει ο πνευματικός, γι’ αυτό και έχει αξία. Όπως είπαμε, δεν θυμάμαι αν το είπαμε αυτό, ή αν τα είπα κάπου αλλού, δε θυμάμαι κιόλας, έχει σημασία η σχέση μας με τον πνευματικό. Όχι μόνο για να εξομολογούμαστε τις αμαρτίες μας, για να [ασαφής] τις αμαρτίες μας, αλλά και για να μας πει πως θα… με μία προσωπική θεραπευτική αγωγή, να βρούμε την ίαση της ψυχής μας και να αποφύγουμε τους περαιτέρω μολυσμένους.

00:54:05
Βλέπετε κάθε άνθρωπος έχει… κάθε οικογένεια έχει τον προσωπικό γιατρό, τον οικογενειακό γιατρό, έτσι και στην ψυχή. Ξέρουμε τα γενικά προστάγματα της Εκκλησίας, ξέρουμε τις εντολές του Θεού, αν τις ξέρουμε. Δε φτάνει όμως μόνο να τα γνωρίζουμε έτσι. Και πραγματικός θα μας… θα μας λέει την κάθε φορά πόση δόση θα πάρω από το φάρμακο. Πως θα το εφαρμόσω αυτό; Κάθε πότε το ένα, κάθε πότε το άλλο; Τι συγκεκριμένο για μένα, τι συγκεκριμένο χρειάζομαι τώρα, μεθαύριο, και τα λοιπά, ούτω καθεξής. Γι’ αυτό και ο πνευματικός είναι αναντικατάστατος. Από τα βιβλία δεν μπορούμε να βρούμε τον Θεό, μόνο με τα βιβλία.

00:54:57
Θα ρωτούμε λοιπόν τον πνευματικό, θα ρωτούμε και θα… μαθαίνουμε, και θα υπακούμε βέβαια. Όχι μόνο να λέει ο πνευματικός, να κάνουμε κιόλας.

Ναι.

00:55:10
Ακροατήριο: Πάτερ… συγνώμη που θα σας ρωτήσω κάτι, έχω μια απορία. Ακούγοντας προχτές, πριν δυο-τρις τον λόγο του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, ο οποίος λέγει ότι… έλεγε ότι… η Εκκλησία πάντα είναι μαζί με την πολιτεία. Και πολύ σωστά ας πούμε. Βλέποντας ο νέος,

π. Φιλόθεος: Αθηνών είπατε; Ο καινούριος ο…

Ακροατήριο: Ναι. Λοιπόν, [ασαφής] πριν λίγο καιρό μπήκα στην Εκκλησία, ότι η πολιτεία στην Κύπρο τουλάχιστον, και γνωρίζοντας πως ήταν πριν η Κύπρο, πως είναι τώρα ας πούμε, τουλάχιστον σε πνευματικά θέματα και σε σεβασμό έτσι… οι σχέσεις ανθρώπων, από ότι γνωρίζω, βλέπω ότι όπως είπατε και εσείς τώρα, τα του πονηρού είναι στο [ασαφής], δηλαδή η τηλεόραση…

[ακροατήριο γελά]

… η τηλεόραση…

π. Φιλόθεος: Ναι

Ακροατήριο: Τα πάντα είναι ένα σκάνδαλο, [ασαφής] σκανδαλίζονται, εγώ προσωπικά δασκαλίστικα πολλά. Λοιπόν, και δεν [ασαφής] ως… ας πούμε αν μπορούν να ονομαστούν [ασαφής] πρόβατον, έχομε κάποιες απαιτήσεις από τους ποιμένες μου, χωρίς να σημαίνει ότι δικαιολογώ την αδυναμίαν μου. Αλλά… βλέπω προσωπικά και εγώ και στο… στον τόπο που εργάζομαι, πολύ κόσμο, ο οποίος πράγματι είναι σκανδαλισμένος, και είναι ο κόσμος ο οποίος οι αιρετικοί εκμεταλλεύονται, [ασαφής φράση], και βλέπω ότι η Εκκλησία, απ’ ό,τι βλέπω φυσικά, η Εκκλησία δεν κάμει έναν έλεγχο ας πούμε της κυβέρνησης. Η κυβέρνησης δηλαδή του κράτους, μας παίρνει από το ένα…

π. Φιλόθεος: Τώρα για την Κύπρο μιλάτε ή για την Ελλάδα;

Ακροατήριο: Εγώ μιλώ για Κύπρο, [ασαφής φράση]

π. Φιλόθεος: Ναι.

Ακροατήριο: Λοιπόν, μας παίρνει από το ένα στο άλλο, και μέσω της τηλεόρασης, τα πάντα γενικά, και η Εκκλησία σιωπά ας πούμε.

00:56:59
π. Φιλόθεος: Καλά, η Εκκλησία είπαμε, δεν είναι μόνο… όλοι μας είμαστε Εκκλησία, και όλοι είμαστε κοινωνία. Όπως λένε ας πούμε πολλές κοσμικές μανάδες που δεν είχαν καμία σχέση με την Εκκλησία, όταν φτάσει ο κόμπος στο χτένι και το παιδί τους καταλήξει κάπου πολύ μακριά, μετά λέει, η κοινωνία μου το έφαγε το παιδί.

[ακροατήριο γελά]

Μα κοινωνία είσαι εσύ κι εγώ. Τι έκανες εσύ σαν αντίδραση γι’ αυτό το νόμο που πρότεινε ο τάδε βουλευτής; Αντέδρασες σαν πατέρας, σαν μητέρα, σαν εκπαιδευτικός, σαν υπεύθυνος στο τάδε πόστο της κοινωνίας; Το ίδιο και σαν Χριστιανός. Θα πας να πεις το λογισμό σου, στον πνευματικό σου, στον εφημέριό σου, στον επίσκοπό σου. Θέλει, η Εκκλησία θέλει την βοήθεια την δική σας, όλων μας. Όλοι είμαστε και κοινωνία και Εκκλησία. Δεν είναι οι ρασοφόροι μόνο η Εκκλησία.

00:57:59
Έχουν τον πρώτο λόγο οι… οι εκπρόσωποι… της Εκκλησίας, οι ρασοφόροι, οι κληρικοί. Αλλά κι εσείς είσαστε… μέλη τίμια της Εκκλησίας του Χριστού, και θέλουμε να βοηθείτε. Μην… είστε λογικά πρόβατα, δεν είσαστε άλογα, πρόβατα. Και σαν λογικά πρόβατα θα βοηθείτε στην…. τους ποιμένας να σας ποιμαίνουν.

00:58:29
Και με την προσευχή σας αλλά και με την… με σεβασμό να λέτε και το λογισμό σας. Δεν… όχι δεν απαγορεύεται αλλά… επιβάλλεται αυτό. Εδώ στην Κύπρο μάλιστα υπάρχει και το δημοκρατικότερο… τυπικό εκλογής επισκόπων, που δεν σώζεται στην Ελλάδα. Εσείς ψηφίζεται για τους επισκόπους δεν είναι έτσι;

Ακροατήριο: Ναι.

π. Φιλόθεος: Αν λοιπόν τους επισκόπους τους ψηφίζετε που είναι… κάτι πολύ μεγάλο, για τα άλλα θέματα τα οποία η συνείδηση του Χριστιανού αντιδρά, δεν πρέπει να αντιδράτε και να συμβάλλετε στο να αποτρέπονται; Αν δεν… δεν αντιδράτε λοιπόν φταίτε και εσείς. Όλοι φταίμε.

00:59:20
Και βέβαια, γενικότερα φταίμε με το ότι δεν είμαστε άγιοι. Αν ήμασταν εμείς άγιοι θα είχαμε δύναμη πολύ περισσότερο πνευματική να αποτρέψουμε και πολλά λάθη που κάνουν πολύ συνάνθρωποί μας, και θα δίναμε και πολύ άγιο παράδειγμα στους γύρω μας, μειώνοντας έτσι την δύναμη του κακού. Πάση περιπτώσει δεν είναι… δεν απογοητεύεται ο Χριστιανός, και η Εκκλησία πάντοτε έχωσα τον Χριστόν που ενίκησε τον κόσμο, «θαρσεῖτε, ἐγὼ νενίκηκα τὸν κόσμον», έχει πάντοτε αισιοδοξία και βλέπει ψηλά και ο Κύριος… ο Χριστός είναι ο Κύριος της ζωής και του θανάτου, και ο Κύριος της ιστορίας.

01:00:11
Άλλο τώρα ότι για μας επιβάλλεται και πρέπει να αγωνιζόμαστε και να αγωνιούμε για τις τύχες των πατρίδων μας. Και προσευχόμενοι στο Θεό όσο… να μη χάσουμε την… τα στοιχεία αυτά της… ωραίας ελληνορθοδόξου παραδόσεώς μας τα οποία εδώ στην Κύπρο τα κρατάτε πολύ καλύτερα, σε πολλά σημεία, από ότι στη Ελλάδα. Προσέξτε μόνο αδερφοί να μη χάσετε και εσείς πολλά με την είσοδο τώρα στην Ευρώπη.

01:00:41
Η Ευρώπη δεν είναι… δεν είμαστε κατά της Ευρώπης, αλλά όπως κι άλλες φορές είπαμε, και η Εκκλησία το λέει, επισήμως, να φοβόμαστε να μη χάσουμε αυτά που έχουμε γιατί τότε γίνεται επικίνδυνη για μας η Ευρώπη. Και οι σωστοί Ευρωπαίοι, οι πνευματικοί άνθρωποι της Ευρώπης, με την καλή έννοια πνευματικοί, όχι οι κουλτουριάρηδες οι Ευρωπαίοι, αλλά αυτοί που έχουν ανησυχίες πνευματικές, περιμένουν και τους Έλληνες Ορθοδόξους της Ελλάδος και της Κύπρου να προσφέρουν κάτι που δεν έχει η Ευρώπη, που έχει χάσει μάλλον η Ευρώπη. Αυτή την… τα στοιχεία της ελληνορθοδόξου παραδόσεώς μας.

01:01:28
Και περιμένουν κι αυτοί να τους βοηθήσουμε κι εμείς με την δύναμη που έχει η πίστης μας, η πίστης του λαού μας, η ζωή του λαού μας, που έχουν χάσει αυτοί. Δηλαδή το να κάνουμε έναν κόσμο όχι απλώς ωραίο ανθρώπινα, χωρίς Θεό, αλλά με τον Θεό.

01:01:49
Γι’ αυτό κι εμείς δεν θέλουμε, δεν έχουμε ως υπέρτατο σκοπό της εντάξεώς μας στην Ευρώπη, την οικονομική ευημερία, δίνοντας γη και ύδωρ στους Ευρωπαίους να μας διαλύσουν όλα τα άλλα τα ωραία τα αγνά και σεμνά της παραδόσεώς μας, αλλά να αντιδρούμε, να λέμε όχι, το κυριότερο να μη χάσουμε την πίστη των πατέρων μας, και όλα τ’ άλλα μετά θα [ασαφής]. Γιατί και οι Δυτικοί, και οι Ευρωπαίοι έχουνε κι αυτοί θετικά πράγματα τα οποία μπορούμε να πάρουμε από αυτούς αλλά να δώσουμε κάτι πολύ θετικότερο εμείς.

01:02:33
Έτσι. Υπάρχει τίποτα άλλο; Ναι.

Ακροατήριο: Σ’ αυτό που λέγατε για την Ευρώπη,

π. Φιλόθεος: Τώρα βέβαια το θέμα μας άλλο ήτανε αλλά…

Ακροατήριο: Έχει σχέση μ’ αυτό.

π. Φιλόθεος: Έχει σχέση, εντάξει.

Ακροατήριο: Ε… γίνονται κινήσεις για διάφορα νομοσχέδια ξέρω ‘γω για να νομιμοποιηθούν κάποια ξέρετε για αυτά τα πράματα, προηγουμένως εις την Κύπρο είχε δημιουργηθεί πρόβλημα για το θέμα των… του γάμου στο δημαρχείο.

π. Φιλόθεος: Πολιτικού γάμου.

Ακροατήριο: Πολιτικού γάμου. Κάποιος καθηγητής στη θεολογική σχολή των Αθηνών, δικαιολογούσε ίσως δεν ξέρω αυτό τον θεσμό, χρησιμοποιώντας ιστορικά στοιχεία. Λέει ότι… λέει ας πούμε τον έκτο αιώνα θεσμοθετήθηκε νομικά η τάξης η εκκλησιαστική ξέρω ‘γω ότι κατά βάθος λέει είναι η ένωση των δυο συντρόφων μας έλεγε το μυστήριο του γάμου, ουσιαστικά αυτό είναι λέει, και… προηγουμένως μπορούσε και ο δήμαρχος της… ξέρω ‘γω ο τοπάρχης στο Βυζάντιο ή στη Ρωμαϊκή περίοδο να παντρεύει και το δεχόταν η Εκκλησία. Αυτό δημιούργησε αρκετά… και δημιουργεί ακόμη στους φοιτητές…

π. Φιλόθεος: Τι δημιουργεί;

Ακροατήριο: αμφιβολίες για το θέμα τούτο.

01:04:11
π. Φιλόθεος: Δεν είναι υποχρεωτικός ο πολιτικός γάμος σήμερα. Είναι υποχρεωτικός στην Κύπρο;

Ακροατήριο: Όχι.

π. Φιλόθεος: Ευτυχώς. Όποιος δεν έχει τον Χριστό, και αρνείται τον Χριστό, και είναι άπιστος, δεν υπάρχει κανένας λόγος να τον υποχρεώνομε να κάνει… εκκλησιαστικό γάμο. Γι’ αυτόν τον λόγο θεσπίστηκε και στην Ελλάδα ο πολιτικός γάμος και είναι βέβαια η μειοψηφία της μειοψηφίας. Να το πούμε ένα ελάχιστο το ποσοστό γίνεται, και απέτυχε ουσιαστικά. Και πηγαίνουν μόνο οι αντιρρησίες, οι αρνείται της πίστεως, και αυτούς… δεν υπάρχει λόγος να τους πιάνουμε από τον γιακά να πηγαίνουν να λένε και να χαμογελάνε και να ειρωνεύονται μάλιστα την ώρα του μυστηρίου. Όχι. Ας κάνουν και να παν να… να χαρούν τον γάμο τους σε εισαγωγικά με τον δήμαρχο.

[ακροατήριο γελά]

Αλλά… εν πάση περιπτώσει,

01:05:13
τα ιστορικά… τι ιστορικά, αυτά είναι ανόητα πράγματα. Δεν… η Εκκλησία μας… μπήκε στην κοινωνία, μέσα στην πολιτεία, ενώθηκε με την πολιτεία, με τη ζωή του του του Έλληνος, για να ευλογήσει όλες τις πτυχές της ζωής. Και όλα αυτά είχαν αξία. Τώρα έχουν… πολλά έχουν γίνει τυπικότητες μόνο. Παλαιότερα είχαν αξία. Όλοι οι άρχοντες γι’ αυτό και έρχεται η Εκκλησία για τους άρχοντες, τους πιστούς, βασιλείς. Τώρα… ο Θεός ξέρει πόσοι από τους άρχοντες είναι ευσεβείς άρχοντες, ακόμα κι αν πηγαίνουν στην… σε μια δοξολογία στην Εκκλησία. Τέλος πάντων, ο Θεός ξέρει, δεν κρίνουμε κανέναν εμείς. Αλλά όμως, έστω κι αυτό είναι μια ευλογία, έστω κι αυτό ίσως παρακινεί κάποιον άρχοντα, κάποιον… πολιτικό άρχοντα της… του κράτους να λέει ότι μα τώρα… κάτι μπορεί να… να κινήσει την συνείδησή του, και να πει ότι δεν είμαι σωστός όπως πρέπει. Να, πήγα ασπάστηκα το Ευαγγέλιο, έδωσα υπόσχεση ενώπιον του αρχιεπισκόπου, κάτι μπορεί να τον βοηθήσει.

01:06:46
Ο πολιτικός γάμος δεν είναι γάμος. Πασχίζουν οι άνθρωποι να πείσουν τον εαυτό τους ότι αυτά που κάνουνε με το Θεό μπορούν να τα κάνουν και χωρίς Θεό, και καλύτερα ίσως. Εντάξει εμείς δε θα… τους πιάσουμε από το αυτί. Είναι ελεύθεροι. Αλλά πολύ γρήγορα όμως θα καταλάβουν τις επιπτώσεις αυτής της επιλογής τους. Κάποτε έλεγε σ’ ένα… ένας Σέρβος, μας διηγείτο, τότε ακόμα που υπήρχε διωγμός της πίστεως στην Σερβία, κάποιος έλεγε, τι διαφέρει λέει ένα παιδί βαπτισμένο μ’ ένα μη βαπτισμένο; Το ίδιο πράγμα, και το ένα παιδί είναι και το άλλο παιδί είναι, θέλοντας να ειρωνευτεί δηλαδή το Άγιο Βάπτισμα, τη Χάρη του Αγίου Βαπτίσματος.

01:07:42
Και κάποιος έτσι… ετοιμόλογος και θυμόσοφος Χριστιανός απάντησε. Είναι λέει σαν δύο κομμάτια τυρί που το ένα είναι με αλάτι και το άλλο είναι χωρίς αλάτι. Το ένα δεν θα διατηρηθεί πολύ καιρό, θα χαλάσει, θα… μυρίσει, θα το πετάξεις. Το άλλο όμως επειδή έχει αλάτι, είναι μέσα στην αλμύρα, θα διατηρηθεί. Έτσι είναι η Χάρης του Θεού. Και τα για μυστήρια στη ζωή μας αυτό κάνουν, μας ενώνουν με τον Θεό. Μας συντηρούν εν Χριστώ, μας δυναμώνουν εν Αγίω Πνεύματι. Και ο γάμος ως κοσμικό γεγονός αποτυχία είναι.

01:08:29
Με τον Χριστό όμως, με τον αγώνα πριν από τον γάμο, και με τον αγώνα μετά τον γάμο, παίρνουν δύναμη πολύ οι δύο άνθρωποι, ωριμάζουν οι ψυχές τους, μορφώνονται εν Χριστώ, και παίρνει πολύ χαρά η ζωή τους. Γίνεται ένα μυστήριο. Και γι’ αυτό είναι η Χάρης που ενώνει και δυναμώνει τους δύο ανθρώπους αυτούς να συνεχίσουν και στα άλλα μυστήρια της ζωής τους. Μήπως… όπως και ο πατέρας. Ο φυσικός πατέρας, χωρίς να είναι με τη Χάρη του Θεού πατέρας, αποτυγχάνει. Η μάνα, το ίδιο.

01:09:12
Η εργασία χωρίς Θεό, έχει τεράστια διαφορά με την εργασία με τον Θεό. Εργασία χωρίς τον Θεό, χωρίς τη Χάρη του Θεού, χωρίς την… την μεγάλη αποστολή, της προσφοράς προς τον συνάνθρωπο, γίνεται δουλεία, γι’ αυτό και λέγεται δουλειά. Ενώ η εν Χριστώ εργασία παραμένει αγάπη προσφοράς, θυσιαστική, προς τον συνάνθρωπο, και αγιάζει και σένα και δίνεις κάτι πολύ μεγάλο και στο κοινωνικό σύνολο.

01:09:47
Και όλη η ζωή μας αδερφοί μου. Χωρίς τον Θεό, είναι μια ματαιότητα, ανούσια, χωρίς χαρά, πολύ γρήγορα την βαριούνται οι άνθρωποι, γίνεται βαρετή η ζωή χωρίς Θεό. Και τώρα που είστε νέοι άνθρωποι εσείς, σας τα λέμε αυτά όχι για να σας κολακέψουμε ούτε για να σας κάνουμε πλύση εγκεφάλου. Την πλύση εγκεφάλου την κάνει ο κόσμος έξω απ’ την Εκκλησία, γιατί είναι εύκολη αυτή η πλύση εγκεφάλου. Η Εκκλησία σας λέει δύσκολα πράγματα, κατ’ άνθρωπον. Για τους κοσμικούς είναι δύσκολα. Με τον Θεό όμως εύκολα, κατορθωτά, και αυτά που θα σας δώσουν το νόημα της ζωής και θα σας χαροποιήσουν, και δεν θέλουμε αργότερα εμείς μη κρύβοντάς σας τις δυσκολίες να μας λέτε, πάτερ δε μας τα είπατε. Μας τα κρύψατε κι εσείς, όπως μας τα κρύψανε οι… οι κοσμικοί άνθρωποι. Όπως μας λένε ψέματα οι τηλεοράσεις, και τα λεγόμενα μαζικά μέσα ενημερώσεως, κι εσείς δε μας το είπατε τα δύσκολα τα ωραία. Εμείς δεν θέλουμε να σας τα κρύψουμε. Λοιπόν αδερφοί μου, γιατί σας αγαπούμε εν Χριστώ, και θέλουμε να χαρείτε τη ζωή σας. Αυτή την χαρά ευχόμαστε να ήρθε στα πρόσωπά σας, να μην μετανιώσετε μετά για τις επιλογές σας, και να μην – προσέξτε το αυτό – δεν θέλουμε να σας βλέπουμε μετά να θρηνείτε ερείπια στη ζωή σας. Γι’ αυτό σας τα λέμε αυτά.

01:11:31
Αγωνιστείτε τώρα που είσαστε νέοι άνθρωποι. Φύλαξε την καθαρότητα της ψυχής και του σώματος σας. Προ του γάμου, αγωνιστείτε να έχετε τον Χριστό, και μέσα στο γάμο σας, για να έχετε πολύ χαρά στη ζωή σας. Παρά τις δυσκολίες, παρά τις ειρωνείες, παρά τους χλευασμούς, της συγχρόνου κοσμικής ζωής. Ο Χριστός θα σας δώσει πολλή χαρά, θα φανερωθεί στη ζωή σας, θα τον αισθάνεστε πολύ κοντά τον Θεόν. Όχι στην Αυστραλία και στην Αμερική και στο υπερπέραν, άλλα μέσα σας θα είναι ο Χριστός. Θα σας ευλογεί με την παρουσία του στην ζωή σας δια της τηρήσεως στον Άγιων Εντολών του.

01:12:14
Και για μας τους μοναχούς θα είναι μεγάλη ευλογία και χαρά πνευματική να μαθαίνουμε ότι και στην Κύπρο μας υπάρχουν νέοι άνθρωποι που αγαπούν τον Χριστό και όχι διανοητικά τον αγαπούν, αλλά διά της τηρήσεως των εντολών του. «ὁ ἔχων τὰς ἐντολάς μου καὶ τηρῶν αὐτὰς, ἐκεῖνός ἐστιν ὁ ἀγαπῶν με». Και θα είναι παρηγοριά και για μας. Και βλέποντας εσάς που μέσα σ’ αυτές τις δυσκολίες τις κοσμικές, αγωνίζεστε να έχετε τον Χριστό στη ζωή σας, κι εμείς θα λέμε… τόσοι συνάδερφοί μας, με τόσες δύσκολες συνθήκες, αγαπούν τον Θεό και αγωνίζονται να τηρούν τις εντολές του. Εμείς, που είμαστε στα μοναστήρια με άγιες συνθήκες, άραγε κάνουμε αυτά που πρέπει; Και θα μας βοηθείτε με τον αγώνα σας, και θα μας ενισχύετε. Κι εμείς πάλι ταπεινά, ότι μπορούμε, ευχόμαστε για σας, και γίνεται πολύ προσευχή στα μοναστήρια για όλο τον κόσμο, για τις Ορθόδοξες πατρίδες μας, αλλά ιδιαίτερα για τα νιάτα. Εσείς οι νέοι άνθρωποι να πάρετε δύναμη, χαρά, για την δική σας τη ζωή, αλλά και για την ελπίδα όλου του κόσμου.

01:13:26
Νομίζω να μείνομε σ’ αυτά. Ευχαριστούμε τον Άγιο Θεό που μας αξίωσε να συναχθούμε και σήμερα, και να σας ευλογεί και την θερινή περίοδο που αρχίζει και τις εξετάσεις σας. Ισχύει αυτό που είχε πει ο πατήρ Αθανάσιος την προηγούμενη φορά για την εντολή εκείνη την γνωστή, το ου κλέψεις. Βέβαια δεν μπόρεσε να αναλύσει πολύ γιατί λείπει, αλλά… θα τα σκεφτείτε εσείς αυτά τα οποία θα έλεγε ο γέροντας. Καλή δύναμη στον αγώνα σας, μην ξεχνάτε όλο τον κόσμο στις προσευχές σας, γιατί όλο τον κόσμο πρέπει να… να συμπεριλαμβάνει ο αγώνας μας, ο αγώνας μας προς αγιασμό. Μην ξεχνάτε την Εκκλησία, μην ξεχνάτε και τα μοναστήρια, να εύχεστε και για μας τους μοναχούς. Κι εμείς πάλι θα ερχόμαστε και θα είμαστε ενωμένοι στην προσευχή και στο κοινό καλό εν Χριστώ αγώνα.

01:14:30
[προσευχή και απόλυση]

This entry was posted in Ελληνικά (Greek) and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a comment